Ontvang onze nieuwsbrief:

Cum Laude

Complexe EPS-blokken worden gesneden met robotarm en in traditionele bekistingstechnieken geplaatst
Perspectief naar condoleanceruimte, bezoeker loopt van getransformeerde ruimte richting zitplaats RAPIDstudio werkt o.a. samen met RDMmakerspace aan de toepasbaarheid van een industriële robot Maquette crematorium in de Coepelduynen, het duinlandschap tussen Katwijk en Noordwijk Tectonische elementen vloeien in elkaar over. Wanden worden daken + vv.

18 september 2014: Wessel van Beerendonk is cum laude afgestudeerd op de toepassing van industriële robots in het architectonisch ontwerp- en bouwproces


Cum Laude afgestudeerd met gebouwontwerp mbv industriële robots

Het afstudeerproject Distinguished Dunes begon met een uitgebreid onderzoek naar de toepassing van industriële robots binnen het bouwproces. In samenwerking met het RDM-robotlab van Jelle Feringa is onderzoek gedaan naar de toepassing van robotisch hetedraadsnijden met zes-assige robotarmen. Deze technologie maakt het onder andere mogelijk om complexe geometrie in beton toe te passen in het architectonisch ontwerp. Door complexe EPS-blokken toe te voegen aan traditionele bekistingstechnieken kunnen de meest uiteenlopende vormen vervaardigd worden in beton.
Binnen gebouwproductie leidt state-of-the-art technologie regelmatig tot het gebruik van nog dunnere, op plaat gebaseerde materialen. Vervolgens worden deze materialen zo samengesteld dat het bouwpakket voldoet aan de geldende regelgeving. Doorgaans is de rol van de architect hierbij terug gebracht tot de persoon die de façade ontwerpt waar vervolgens de reeds ontworpen constructie mee wordt bekleed. Zo ontstaat een disconnectie tussen de verschillende bouwdelen. Door nieuwe technologie zoals het robotisch hetedraadsnijden te omarmen, kunnen we ons distantiëren van laagsgewijze toepassing van materialen én architectuur van volume creëren. Het gebouw wordt zo één embodiment, waarbij tektonische elementen in elkaar overvloeien.

Architectonische uitgangspunten
De technische en architectonische uitgangspunten van het onderzoek leidden uiteindelijk tot een symbiose tussen wand en dak. Wanden worden daken en daken worden wanden. Het samensmelten van tektonische elementen is vervolgens ruimtelijk ingezet. In de richting van de gebouwkern van het crematorium transformeert de ruimte. Hierbij refereert het aan twee ceremoniële rituelen: rite de passage en de processie. Rite de passage beschrijft de veranderende relatie tussen overledenen en nabestaanden en is een ritueel van transitie. De processie heeft lange tijd deel uitgemaakt van het Christelijke uitvaartritueel en bestaat uit twee onderdelen. De weg van het huis van de overledene naar de kerk en de weg van de kerk naar de begraafplaats. In beide rituelen, rite de passage en de processie, zit een ruimtelijke metafoor besloten. Denk hierbij aan variabelen als ruimtelijkheid, tijd, afstand, ritme en sequentie die gebruikt zijn in de ontwikkeling van de ruimtelijke ervaring van het gebouw. Beide concepten zijn vertaald naar het embodiment; zo zijn er o.a. geen abrupte overgangen tussen ruimten. De bezoeker meandert van de parkeerplaats, door het duinlandschap naar het gebouw en wandelt vervolgens door het gebouw.

Innovaties
Thermisch isolerend beton is toegepast om tegemoet te komen aan de klimatologische kwaliteit van de ruimten. Met rookgaskoelers wordt restwarmte uit de ovens van het crematorium teruggewonnen. Hiermee wordt water opgewarmd dat vervolgens via leidingen door het embodiment stroomt. Zo wordt het temperatuurverschil tussen buiten en binnen opgevangen. Deze technische innovaties, de toepassing van thermisch isolerend beton en de toepassing van industriële robots binnen het bouwproces; die uit elkaar voortvloeiden, leidden tot een eerlijk en puur gebouw. Op deze wijze exploreert dit project nieuwe innovaties met als uitkomst een architectuur die hier onlosmakelijk mee samenhangt: een architectuur van volume!

Uit de interessante uitgangspunten van het onderzoek is Wessel van Beerendonk samen met andere architecten en ingenieurs Studio RAP (Robotics, Architecture & Production) begonnen, een ontwerp- en fabricagestudio voor toepassing en ontwikkeling van o.a. robotgestuurde fabricagemethoden voor zowel het ontwerp- als het bouwproces. Op 1 juli 2014 rondde hij met zijn afstudeerproject Distinguished Dunes zijn studie Architectuur cum laude af aan de TU Delft.

Van harte proficiat!

Gezocht!
Wessel zoekt momenteel innovatieve partners om samen de toepassing van industriële robots binnen het bouwproces verder te ontwikkelen.
Wessel is bereikbaar op 06 5040 7226.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl