Ontvang onze nieuwsbrief:

Utimal, nieuwe elementengevel van hout-aluminium

Artist Impression

27 augustus 2010: Utimal staat voor Unitised TIMber ALuminium elementengevel.
Het visueel kenmerkende is het houten binnenframe. Aan de buitenzijde bevindt zich een strakke, onderhoudsarme aluminium afwerking. Wat niet zichtbaar is, maar wel wezenlijk, is de technologie van wind- en waterdichting, die binnen Utimal tot een hoog niveau gerealiseerd is.


De ontwikkeling van de hout-aluminium gevel is voortgekomen uit de markt, aldus Esther Hebly, manager Research & Development van Oskomera. “In 2006 vroeg een Engelse opdrachtgever ons zo’n gevel te ontwikkelen voor een project in London. Hoewel we direct enthousiast waren, hebben we destijds besloten deze ontwikkeling niet te starten. De tijd die we ervoor kregen, bleek te kort om een goed gefundeerd systeem te ontwikkelen. Bij een eerste inventarisatie bleken er nogal wat onzekerheden te bestaan die eerst opgelost moesten worden. We hebben toen student Rens Demarteau (TU/e Bouwkunde) een afstudeerstageplek aangeboden om ons ontwikkelteam te versterken.”

Demarteau (inmiddels in dienst bij Oskomera/R&D) is in maart 2007 gestart met een haalbaarheidsonderzoek naar de esthetische en emotionele waarde van zo’n gevel in vergelijking met een aluminium elementengevel. “Ik heb vervolgens - diverse onderzoeken verricht om de ‘problemen’ te tackelen; zoals:
- samenwerking tussen hout en aluminium op constructief gebied
- productnauwkeurigheid
- verschillende uitzettingscoëfficiënten van beide materialen- glasgewicht dat op een smalle richel geplaatst moet worden. Hout kruipt en is minder stijf.

- treksterkte. Constructief blijkt hout iets grotere dimensies te vragen, circa 15%, maar de invloed op vierkante meters vloeroppervlak is praktisch nihil

- bouwfysische onderzoeken naar onder andere het interne vochttransport.

- energetische prestaties van een combinatiegevel in vergelijking met een volledig aluminium elementengevel. Daaruit bleek dat de omschakeling van aluminium naar hout een voordeel van 5% op de EPC-waarde oplevert. De isolatiewaarde van het houten frame is beter dan dat van aluminium.

Hebly: “De echte ontwikkeling van de Utimal elementengevel is pas gestart in 2008 en nu medio 2010 vindt de marktintroductie plaats. Hiermee is het bewijs geleverd, dat we het destijds goed gezien hadden; dat je dit soort ontwikkelingen niet op projectniveau moet doen.”

Belangrijke voordelen van dit door Oskomera ontwikkelde systeem in vergelijking met reeds bestaande hout-aluminium gevels:
 Utimal is een echte elementengevel
 Volledige prefabricage van de verdiepingshoge geveldelen incl. vakvullingen.
 Hoge, constante kwaliteit (prefabricage onder optimale binnenomstandigheden)
 Uitgekiend logistiek en assemblageproces,
 Hierdoor beperkte opslag op bouwplaats en zeer snelle,eenvoudige montage vanaf de verdiepingsvloeren of met een bouwkraan mogelijk. Steigers zijn overbodig.
 Direct na montage wind- en waterdicht, werkzaamheden aan de buitenzijde niet meer nodig.
 Door een versnelde doorlooptijd veel kostenbesparingen; de afbouw binnen kan eerder beginnen.
 Utimal is in staat gebouwbewegingen en maatafwijkingen in de ruwbouw op te vangen.
Dit laatste ontstaat door speciale detailleringen in de onderlinge verbindingen tussen de elementen. De houtenframes worden opgebouwd uit het milieuvriendelijke Accoya hout. Het hout, Radiata Pine, is vooraf onder hoge druk gemodificeerd door het te acetyleren. Door dit proces krijgt het hout dimensionele stabiliteit en duurzaamheid en wordt het resistent tegen UV-straling. Het kan daardoor minimaal 50 jaar optimaal presteren en verschijnselen als krimpen, zwellen, kromtrekken en houtrot kunnen niet plaatsvinden. De voordelen van deze eigenschappen van Accoya zijn dat de samenwerking met de aluminium buitenzijde erg stabiel is en dat de wind- en waterdichting goed is en blijft. De rubbers blijven op hun plek, omdat het hout niet werkt. De frames van gelamineerd en gevingerlast Accoya worden door Timmerfabriek Doornenbal uit Veenendaal onder geklimatiseerde omstandigheden vervaardigd.

Kortom, de Utimal elementengevel is een goed doordacht en door SKG getest systeem, dat voldoet aan alle gestelde normen van milieuvriendelijkheid, duurzaamheid, comfort en veiligheid. Uiteraard wordt het onder CE-markering geleverd. Het gevelsysteem biedt voor alle partijen voordelen. Architecten en gebruikers hebben met de houten binnenframes de mogelijkheid deze af te stemmen op de rest van het interieur. Voor de afwerking van het hout zijn diverse keuzes voor handen. Bovendien levert het hout een ‘warm’ aanzien op. Bouwers krijgen met Utimal een gevelsysteem waarmee bouwtijd te winnen is door de steigerloze montage van de geprefabriceerde elementen. Utimal kan de nieuwe standaard worden voor hout-aluminium gevelconstructies.

Deze ontwikkeling is een heus Booosting-project, maar liefst vier Booosting aangeslotenen ontwikkelden Utimal met elkaar:  Oskomera, TU/eDGMR en VMRG.


Informatie:  mail Oskomera,  0493-325 100

jason paget:

26 maart 2011 05:35

do you have this information available in English ?

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl