10 december 1999: Op 8 December 1999 was Booosting te gast bij de BDA-groep in Gorinchem. De belangstelling was groot, de zaal klein. Er moest dus een wachtlijst worden aangelegd.
Verslag BDA Bedrijfsbezoek
Na het welkomstwoord van Els Zijlstra (vice-voorzitter Booosting) gaf Nico Hendriks een inleiding over het gehele bedrijf. Het oorspronkelijke Bureau DakAdvies opgericht in 1976, is uitgegroeid tot een combinatie van twee ingenieursbureau's met meer dan 45 medewerkers. Het bureau Dakadvies onder leiding van Albert van den Hout en het bureau Geveladvies onder leiding van Nico Hendriks, tevens hoogleraar aan de TUE. BDA is verder een kennisinstituut met diverse laboratoria, een opleidingsinstituut met diverse opleidingen, waaronder één voor rietdekker, en een milieu-instituut, de jongste tak aan de groep. Diverse medewerkers van BDA zijn tevens docent aan een van de opleidingen. BDA heeft een aantal producten voortgebracht, zoals het BDA-dak-, gevelboekje. Verder worden diverse speciale laboratoriumapparaten ontwikkeld. Ook wordt medewerking verleend aan het Handboek Daken en het Handboek Gevels.
Dakadvies
Albert van den Hout vertelde over de ontwikkelingen in de daktechniek. In de range van daken met een gesloten oppervlakteafdekking is er een opkomende aandacht voor "zicht"daken en "leef"daken. In Nederland hebben we 300.000.000 m2 plat dak met een jaarlijkse toename van 20.000.000 m2, verdeeld over bitumineuze en kunststofbedekkingen. 51% van het dakdekkerswerk betreft nieuwbouw, 49% betreft renovatie. Van alle bestaande daken is 11% van mastiek. Hij toont diverse dia's met voorbeelden van hedendaagse voorbeelden, zowel in bitumen als in PVC, Hypalon en SBS-bitumen met een koperlayer. Het gebruik van kunststoffen heeft kleur op het dak gebracht. In patroon aangebracht kan dit reclame en "corporate identity" ondersteunen. Door kleurgebruik kunnen daken en gevels qua uiterlijk beter worden geïntegreerd. Naast PVC wordt ook nog veel het zwarte EPDM-rubber toegepast, waarvan het zwart steeds zwarter wordt door uittreden van roet. Achtereenvolgens passeren de revue de "motorkap"daken, de grasdaken, de tuindaken, de "park"daken met als fraai voorbeeld het dak van de Dresdnerbank te Frankfurt en de parkeerdaken. Deze laatste bijvoorbeeld uit te voeren als kouddakconstructie op een laag EPS-schuim. Parkeerdaken worden steeds groter: 4200 m2 is niets bijzonders meer. Spreker houdt een sterk pleidooi voor het uitvoeren van alle "leef"daken en parkeerdaken volgens het omgekeerde principe, dit vanwege de weinige uitvoeringsrisico's. Het is van belang om de wandellaag nooit te combineren met de waterdichte laag. Tuindaken kunnen goed worden uitgevoerd als warmdak met een foamglass-isolatie in bitumen gekleefd. Hij adviseert om warme daken bij voorkeur te compartimenteren in velden van ca. 200 m2.
Zonnedakadvies
Nils van de Pol van het bureau Geveladvies schetst de ontwikkelingen in Nederland van de toepassingen van Photovoltaïsche cellen (PV-cellen) op daken. Toepassing van zonne-energie wordt door de overheid gestimuleerd. Zij stelt ƒ 33.000.000 ter beschikking voor realisatie van 7 MWp aan het einde van het jaar 2000. Dit komt neer op de installatie van 3000 zonnedaken. Vervolgens komt de esthetica van PV-daken aan de orde. De kleuren van PV-cellen worden in het algemeen maar matig gewaardeerd: de monokristallijne zijn zwart, de multikristallijne blauw. PV-panelen hebben vaak een wat rommelige uitstraling door o.a. randafwerkingen en dakdoorbrekingen. Voor het goed technisch functioneren van PV zijn waterdichtheid, windweerstand en inwendige condensatie aandachtspunten Het is aan te bevelen om de waterdichting niet door de PV-panelen, maar door het onderdak te regelen en e.e.a. niet te integreren. Met betrekking tot de windweerstand blijkt dat door drukverschillen, bij plaatsing op afstand, ook lekkage kan optreden. En om inwendige condensatie te voorkomen moet damptransport altijd mogelijk zijn. Dat kan door toepassing van een dakelement met een kunststoflaag, waar de PV "bovenzweeft".
De conclusie voor een betere toepassing van PV is:
esthetiek verbeteren minder panelen toepassen op woningen en meer op de talloze meters platte industriële daken;
afschotverbetering;
meer stedenbouwkundige vrijheid permitteren een afwijking van 450 op een oriëntatie op het Zuiden naar het Westen of Oosten blijkt slechts 10% energieverlies te geven;
goede systeemkeuringen uitvoeren Er is nog veel onbekend; ook de BDA-testen vergen nadere aandacht en wetenschappelijke onderbouwing;
beoordelingsrichtlijn hanteren Komo-attest met productiecertificaat opzetten;
de ontwikkeling gaat in de richting van het flexibele amorfe silicium ondanks de nog steeds geringere opbrengst (7% tov 15%).
Het blijkt dat BP en/of Shell deze ontwikkelingen remmen. In 2002 start Akzo Nobel een pilotplant in Nederland, met als doel een operationele fabriek in 2005, aldus Leonie Stigter van dat bedrijf. Esther Hebly van Oskomera/Axall vertelt over een Europese ontwikkeling waarbij zij zijn betrokken voor een geïntegreerde gevel met glasdaken. Deelstudie is: PV in een dakbaan. Optimale oriëntatie is dan minder belangrijk. Probleem: gelaagd glas is een dure drager. Gezocht wordt nu naar een methode voor het opdampen van zonnecellen op een drager.
Rondleiding
Om het nuttige (het in de keuken kijken) met het aangename (het strekken van de benen) te verenigen wordt het gezelschap langs een aantal laboratoriumopstellingen gevoerd en maakt kennis met diverse door BDA ontwikkelde testapparaten.
Zonnedakarchitectuur
Ad Lengkeek van Lengkeek architecten geeft een aanvullende lezing over PV. Het bouwen met zonnepanelen als bouwmateriaal is ambitieus. Voorwaarde is dat het zowel energetisch als architectonisch een succes is. Hij onderscheidt drie typen PV-architectuur:
antenne-architectuur Als PV goedkoper is dan het net, zal iedereen eigen zonnepanelen op het dak zetten en allemaal op het zuiden richten: een stedenbouwkundig monstrum. Vergelijkbaar met de individuele TV-antenne's in de jaren '70;
camouflage-architectuur De weg van de bescheidenheid: PV wordt opgenomen in bouwmaterialen, bijvoorbeeld de PV-dakpan;
demonstratie-architectuur PV-panelen geven een gebouw meerwaarde. De bedoeling is de zonne-energie populair te maken, te promoten.
Discussie en sluiting
Jouke Post, Michiel Ham, Esther Hebly, Friso Kramer en Nils van de Pol jagen ieder met een eigen inbreng een discussie aan, waarna Els Zijlstra traditiegetrouw met presentjes aan de sprekers afsluit.
Jan van der Woord
secretaris Booosting
Aankondiging BDA bedrijfsbezoek Zonnepanelen als bouwmateriaal