Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Glasdag AGC. ‘Innovative-tech’ uit een grommend beest; de vele facetten van glas

Floatoven (bron: AGC Glass Europe)
ín een floatoven (bron: AGC Glass Europe) Basis vlakglas heeft een vaste afmeting van 6,0 x 3,21 m (bron: AGC Glass Europe) Productie isolatieglas bij AGC Mol (bron: AGC Glass Europe) AGC: (Y)our Bright Future

10 juni 2014: Het ‘beest’ is bijna een halve kilometer lang en verzwelgt dagelijks tonnen zand, soda en dolomiet bij een temperatuur van meer dan 1200 graden Celsius.


Verslag Glasdag AGC

‘Innovative-tech’ uit een grommend beest; de vele facetten van glas

Onder toevoeging van duizenden liters brandstof braakt het monster elke dag een continue stroom van honderden tonnen floatglas uit. Basis vlakglas met een vaste afmeting van 6,0x3,21 meter en in dikte variërend van 0,35 mm voor tablets, tot 4 mm voor de bouw. Deze getallen van oppervlaktes en gewichten gaan je voorstellingsvermogen te boven. Je zult de wereld van het glas zelf moeten ervaren, om te weten wat deze cijfers voorstellen…


Op uitnodiging van AGC Glass Europe reed op 4 juni een volle autobus met in bouwinnovatie geïnteresseerden uit de adviserende en producerende bouwsector naar België om kennis te nemen van de productie, verwerking en toepassingen van glas. Met als reisdoel zowel de glasfabriek in Mol, als het kortgeleden opgeleverde nieuwe hoofdkantoor in Louvain-la-Neuve. Een gebouw dat in nauwe samenspraak tussen AGC en architect/engineer dr.ir. Philippe Samyn is ontworpen en een visitekaartje is voor vernieuwende, gezonde én energiebewuste glastoepassingen.

De fabriek in Mol bestaat uit vier 'plants' waarvan er twee door ons bezocht werden: de hal met ‘het monster’ en de hal waarin het floatglas werd samengesteld tot isolatieglas en op maat gesneden.

Het was fascinerend te zien hoe in deze laatste volledig geautomatiseerde hal het glas eerst op maat wordt uitgezocht (om zo efficiënt mogelijk de standaard glasmaten te kunnen benutten) om vervolgens te worden gesorteerd, zodat elke glasplaat uiteindelijk bij de juiste order en in de juiste volgorde terecht komt.

Glasplaten die niet voldoen aan de strikte productie-eisen zijn op de computerschermen als rode rechthoeken te volgen en verdwijnen door een 'onzichtbare hand' van de productielijn. Lang geleden werkten hier nog 5.000 mensen, maar door de hoge mate van automatisering is dit aantal teruggelopen tot slechts 500.

Het volgende reisdoel, het nieuwe hoofdkantoor van AGC met zijn heldere, grijs-glimmende uiterlijk, verraadt zijn doelstelling een inspiratiebron voor glastoepassingen te willen zijn. De ‘anekdote’ die we te horen krijgen, lijkt karakteristiek voor het ontwerpproces van het gebouw.
Het proces tussen een kennisrijke fabrikant, die zijn gebouw uiteraard ook als reclame wil benutten, en een bevlogen architect, die vanuit zijn vak ook breder na wil denken over de gezondheid van de gebruikers en het energiegebruik van het gebouw. Meer specifiek: de aanvankelijke wens van de glasfabrikant om een belangrijk product, gecoat glas, te willen tonen, en de ideeën van Samyn om een volledig transparant glazen gebouw te maken. Uiteindelijk leidend tot een ‘near-zero-energy’ gebouw, voorzien van een dubbele klimaatgevel met glazen lamellen, met als bijzonderheid de toepassing van Clearvision glas in de binnengevel. Dit glas is afkomstig uit de ontwikkelingen rond PV-cellen en heeft door een geringer percentage ijzer een grotere transparantie dan ‘standaard’ glas. Met als resultaat een meer natuurgetrouwe weergave van de omgeving. Met name in drievoudige beglazing vindt dit nieuwe type glas zijn huidige toepassing.

De boeiende en leerzame dag werd afgesloten met een tweetal workshops, waarbij de deelnemers werd gevraagd naar hun mening over vernieuwende AGC-producten. Over deze producten mogen we helaas niets naar buiten brengen. Maar één ding is zeker: de wereld van glas mag dan gebaseerd zijn op bekende productietechnieken, zij is volop in ontwikkeling en is het waard om in de gaten te houden.

Jos Lafeber

Architect, Architectural Engineer, publicist

 

Aankondiging en programma Glasdag AGC

Sandro Sierhuis:

13 juni 2014 02:15

Bedankt voor dit verslag. Helaas kon ik er niet bij zijn. Arcitectenbureau Sierhuis Amsterdam

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl