Ontvang onze nieuwsbrief:

10 jaar Booosting - Verslag van de jubileumdag van de voorzitter

Detail tentoonstelling 10 jaar Booosting produktontwikkelingen Detail tentoonstelling 10 jaar Booosting produktontwikkelingen Detail tentoonstelling 10 jaar Booosting produktontwikkelingen Detail tentoonstelling 10 jaar Booosting produktontwikkelingen

22 oktober 1998: Toen ik nauwelijks in het bestuur zat werd er al over gesproken: “We moeten weer eens een tentoonstelling organiseren, zoals bij het begin” en “Als Booosting tien jaar bestaat organiseren we een congres”.


Booosting na 10 jaar. De voorzitter blikt terug

Het afgelopen jaar is het bestuur daar druk mee geweest. 22 oktober was de grote dag. Het feestje van het 10-jarig bestaan. Een presentatie van Booosting en haar leden aan de collega’s. Financieel ondersteund door 14 Leden/Sponsoren* en met ruime aandacht van de vakpers aan Booosting en haar leden.
Hoewel ik het credo heilig alleen vooruit te willen kijken, is in dit geval een terugblik toch wel nodig. Wat vond ik er nu van?

De Kennismarkt was georganiseerd door en voor sponsors en studenten. De sponsors hebben op professionele wijze hun laatste productontwikkelingen getoond. Het viel mij op dat elk bedrijf inhoudelijk met zeer interessante informatie en vernieuwingen aanwezig was. Voor de studenten was het jammer dat de expositie maar tot een dag beperkt was. Saillant detail was dat sponsor BRS Staalwerken met Verburg Hoogendijk Architecten de kersverse winnaars waren van de Nationale Staalprijs (zie ook rubriek nieuws in deze Nieuwsbrief). Het produkt en aanverwanten werden dan ook compleet gepresenteerd. Ook het nieuwe lid van Wentzel & Zoon (zink) was aanwezig; U moet op 10 december zeker mee gaan als we hun zinktoepassingen in Duitsland gaan bekijken!
Ik had de indruk dat de presentaties voor velen aantrekkelijk waren. Er was veel aandacht voor elkaar en er is geanimeerd ‘genetwerkt’ en bij elkaar in de keuken gekeken.

THE DOOOR
Van de 34 aanmeldingen restten er tenslotte slechts 7 inzendingen. Het zag er tot vlak voor de sluitingstijd naar uit dat er bijna helemaal geen inzendingen kwamen. Reden voor een aantal (ex-)bestuursleden nog snel mee te doen. Uit ons buro heeft een architecte (uw voorzitter dus niet) meegedaan aan de prijsvraag, maar ik begrijp dat het bij sommigen toch wat suspect overkwam. Wij vonden de opgave moeilijk en ingewikkeld, dat zullen er wel meer geweest zijn. Uiteindelijk komt de zeer geachte jury tot de bevinding dat het niveau niet voldoende is voor een prijs. Teleurstelling, verdriet, en troosten, het is niet anders. Er is wat voor te zeggen, zo’n strenge jury en binnen Booosting kan dat ook wel, maar het is niet goed voor de motivatie. En het is de vraag of de lat altijd zo hoog gelegd moet worden als bij de start. Hierop terugkijkend hadden we dit beter kunnen doen.

De tentoonstelling en de ledenpresentatie
Veel werk is verzet om de highlights uit de start-tentoonstelling van tien jaar geleden neer te zetten en te confronteren met de stand van zaken nu. Aandoenlijk was de oorspronkelijke inzending van Octatube en hun perfecte product nu. De meterkast daarentegen is nog steeds een technisch perfecte ontwikkeling, maar hij begint toch wel fors te worden, als Marcel Vroom niet uitkijkt kan straks de stofzuiger er weer in. De ‘achterwand-print’ met foto’s en tekeningen van productontwikkelingen vormde een mooie rode lijn. Leuke presentaties en stimulerende teksten. Wie wil de ‘lap’ van ongeveer 21m lang en 2m hoog nog een tijdje in zijn bedrijf ophangen?

Alle leden waren gevraagd om in een box het eigen bedrijf, liefst met een recente productontwikkeling te presenteren. Een kleine 50 leden namen hier aan deel en dat vormde een boeiend kijkspel. 

Alle tentoonstellingen hadden het effect dat er voor de genodigden veel te zien, te praten en te netwerken was. En dat is toch voor velen het doel.

Het Debat ‘De Toekomst van de Bouw’
De inleiding van Hans de Jonge was groots en meeslepend. Hij is altijd weer in staat je klein te laten voelen, maar hij zegt er dan bij dat hij Booosting vanaf het begin een zeer warm hart toedraagt. Dat stelt me dan wel weer gerust. Aansluitend het gesprek met Gerard Bakker van Economische Zaken over het IFD-beleid en dan Het Debat onder de prikkelende leiding van Hugo Priemus. Ik had gehoopt (en dat was ook de bedoeling) dat de zaal actiever mee zou doen. Wellicht heb ik te bot gereageerd op de vragen. Dat was natuurlijk niet mijn bedoeling, maar dat gebeurde in de spanning van de strijd. Als Frank van Waes het ‘zelf bouwen’ aan de orde stelt en ik daarop reageer ‘dat ik dat voor Booosting niet zie zitten’ bedoel ik ‘Dat men door de kosten gedwongen wordt zelf wandjes te plaatsen en zelf wc’s op te hangen, terwijl mensen hun kennis en kunde vaak veel effectiever zouden kunnen aanwenden’. Voor degenen die achter de tafel zaten was er veel voor verbetering vatbaar, maar dat zal altijd wel zo zijn. In zo’n door de tijd bepaalde discussie ben je dan toch te veel geremd.
Gelukkig maakte Jan Westra veel goed met z’n puntige oordelen. Een scheidsrechter met stip.

De deelnemers
Er waren ruim driehonderd deelnemers uit alle hoeken en gaten van Nederland. Booosting kreeg prima aandacht en belangstelling. Daar zijn wij trots op! En voor zeker de helft van de deelnemers was ‘het 10-jarig bestaan’ een eerste kennismaking met Booosting. Men heeft de dag als interessant en positief ervaren. Een te grote leden-aanwas is niet de bedoeling, maar positieve bekendheid en betrokkenheid is voor Booosting natuurlijk wel prettig.

En nu?
Komend jaar gaan we terug naar de werkvloer: weer meer de fabrieken en bedrijven in. We gaan ons bezig houden met spontane ontwikkelingen (‘in de achterkamer’) en directe bezoeken en ouderwetse confrontaties (‘in de voorkamer’). U bent allen uitgenodigd uw zegje te doen en aan te geven wat u voor ogen staat. Zelf ben ik er voor om nu maar eens een echt Booosting-laboratorium op te starten, een ontwikkelbank annex trial-and-error-denktank. Het XX-gebouw (nu al waterdicht!) is daar een goed voorbeeld van.

Het bestuur wordt behoorlijk vernieuwd. Eric Vreedenburgh, Jaap Koning en Henk van Laarhoven stappen er uit en maken plaats voor Els Zijlstra (Materia) en Nico Noort (Hoogovens). Met het vernieuwde bestuur gaan we deze koers uitwerken en ik hoop u in de nieuwjaarsbijeenkomst, op woensdag 13 januari 1999, een interessant plan voor te kunnen leggen.

Dank
‘Stille’ kracht achter deze verschillende presentaties is Jolanda Steenhouwer toch wel geweest. Zonder haar was er niet zo veel te schrijven over ’10 jaar Booosting’. Zonder de financiële support van de Booostingaangeslotenen: ABT, BDA Groep, BRS Staalwerken, Van Campen Aluminium, CVK Kalkzandsteen, D3BN Den Haag, Hoesch Bouwsystemen, Koninklijke Hoogovens, De Meeuw Oirschot, Polynorm Bouwprodukten, Reynolds Architectuursystemen, Rockwool Lapinus, T.G.M, Technisch Gevelbouwmanagement, Wentzel & Zoon, hadden we niet alle plannen voor dit jubileum uit kunnen voeren. Nogmaals hartelijk dank.

Jouke Post
Voorzitter Booosting

Lustrumsymposium 10 jaar Booosting

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl