Ontvang onze nieuwsbrief:

10 jaar Booosting - Verslag ideeënprijsvraag THE DOOOR

Henk van Laarhoven jury-voorzitter THE DOOOR

22 oktober 1998: Prijsvragen en ontwerpwedstrijden hebben over het algemeen tot doel een zo maximaal mogelijk aantal ontwerpers zich op één probleem of stelling te laten concentreren, in de hoop daarmee zoveel mogelijk ideeën te genereren en het probleem in een klap op te lossen.


BOOOSTING-DOOOR BLIJFT GESLOTEN

Maar voor clubs als Booosting is die doelstelling niet zo primair. Booosting heeft geen problemen om op te lossen. Booosting wil wél eens problemen creëren met als doel haar leden, geïnteresseerde buitenstaanders of studenten te stimuleren elkaars potentie te onderzoeken en te laten uitbuiten.


De tentoonstelling ’10 jaar productontwikkeling’, De Kennismarkt en de publicatie ’10 jaar Booosting’ tonen aan dat dit frequent het geval is. Het gering aantal inzendingen (zeven in totaal) maakte de keuzemogelijkheden niet al te groot. De oorzaak van beide factoren werd gezocht in het momenteel wijdverbreide fenomeen tijdgebrek, iets waarvan ook andere prijsvragen last hebben.

 

Toch hadden TNO Industrie en Ballast Nedam IGB, Buro A+ en Saint-Roch, WerkVorm en Zoontjens Beton, Post Ter Avest Architecten en infoCard, Jan Brouwer Associates en Kumij Kozijnen, Koning Industrial Design en Van Campen Aluminium én 4 studenten van de Design Academy : Willem Derks, Joost van Bleiswijk, Justin Wagemakers en Egbert Lam tijd en mogelijkheden gevonden een ontwerp te presenteren. Uit de samenstelling van de inzenders bleek dat het vinden van bovengenoemde potentie wel gelukt was, zelfs met niet Booosting-leden.


Wat de jury het meest opviel en wat ook de doorslag gaf in hun eindoordeel, was de onderwaardering voor de positieve eigenschappen van bestaande ‘toegangssystemen’. (De toonzetting van de criteria zou dit ook wel eens in de hand gewerkt kunnen hebben.) De afstand tussen de dagelijkse realiteit en de, in de ontwerpen, geschetste toekomst werd te groot geacht waarbij de nadelen van alle elektronische systemen waren onderbelicht. Wellicht een wat behoudend standpunt maar zo zijn sommige jury’s nou eenmaal.

Er is dus geen prijs uitgereikt. Maar het ontwerp van Jan Brouwer Associates en Kumij Kozijnen was bijna een prijswaardig en zeker prijzenswaardig. De Booostingdeur blijft helaas gesloten.

Henk van Laarhoven
Voorzitter Jury Ideeënprijsvraag THE DOOOR



Lustrumprogramma 10 jaar Booosting

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl