Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag projectbezoek A+ woningen Etten-Leur

24 augustus 2000: Verslag projectbezoek A+ woningen in Etten-Leur


Productontwikkeling tussen adviesbureau en bouwer leidt tot innovatieve woning

Wanneer over industriële gebouwen gesproken wordt, dan wordt dat door velen geassocieerd met gebouwen met een technische (of zelfs een high-tech) uitstraling. Nu is het natuurlijk verleidelijk en interessant om de esthetische mogelijkheden van industrieel vervaardigde bouwproducten, demontabele verbindingen en andere lichtere materialen in de architectuur uit te nutten. Daarmee wordt een gezicht gegeven aan innovatieve bouwtechnieken. Tegelijkertijd ontstaan er dan ook esthetische discussies of iets mooi is of niet.

Zo niet bij het project van 36 A+ huurwoningen te Etten-Leur. Feitelijk zijn het woningen die qua bouwwijze beslist innovatief zijn maar qua uiterlijk volledig zijn ingepast in het strakke architectonische stramien dat voor de uitbreidingswijk  De Keen is bepaald. Toekomstige gebruikers van deze woningen zullen nauwelijks nog kunnen waarnemen dat zij een 'bijzondere' woning bezitten. Hierdoor kunnen de gebruikerservaringen echter goed vergeleken worden met 'traditionele' woningen. Ditmaal dus geen 'architect' die zijn werk verdedigt, maar een ontwikkelaar/leverancier en een bouwbedrijf.

Ger van dre Zanden van Pre-fab Limburg licht het ontwikkelde woningconcept toe. Het bestaat uit een pre-fab staalconstructie waar zowel vloeren opgelegd als volledige pre-fab gevels tegen aan geschroefd worden. Jos Lichtenberg geeft aan dat dit zeker niet het eindpunt van de ontwikkeling is. Zo kent de vloer nog allerlei variatiemogelijkheden die meer en minder flexibel zijn en die ook woningscheidend kunnen zijn. Ook esthetisch is met de A+ woning nog veel meer mogelijk.


Directeur Gordijn van mede-ontwikkelaar Bouwbedrijf Jongen vertelt dat er zeer veel energie in de voorbereiding van dit project is gestopt, omdat men er op termijn veel van verwacht. De eerste resultaten van dit project zijn zeer hoopgevend en vervolgprojecten zijn dan ook al in voorbereiding.

Op de bouwplaats is goed te zien dat het hier om een nieuw bouwsysteem voor de gehele woning gaat. Met name maatvoering en toleranties tussen bouwdelen vragen daarbij veel van bouwer en toeleveranciers. In een dergelijk seriematig project, mogelijk gemaakt door een vooruitstrevende woningcorporatie, wordt enorm veel waardevolle ervaring opgedaan. Dat belooft wat voor de toekomst.

Harm Boomsma
algemeen bestuurslid

 

Aankondiging projectbezoek A+ woning Etten-Leur

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl