Ontvang onze nieuwsbrief:

Booosting 20 jaar vooruit! Hinine Revival

Jan Brouwer en Jan Westra

01 oktober 2008: I.h.k.v. 20 jaar BOOOSTING: Hinine Revival


Hinine Revival

Het is meer dan twintig jaar geleden dat de groep Hinine op zondagen bijeenkwam onder het genot van chique Frans brood, goede Parmaham en champagne.


Wie waren ze: Thijs Asselbergs, Michiel Cohen, Mick Eekhout, Hubert-Jan Henket, Jan Pesman, Marcel Vroom, Jan Westra, Moshé Zwarts en ikzelf. U kent ze als individu, maar niet als collectief. Het optimisme over de essentie van de techniek in de architectuur was en is nog steeds in hoge mate aanwezig. We waren eerder opportunisten dan optimisten. Een aantal keren is geprobeerd in een manifest duidelijk te maken wat de betekenis is van het materiële in de architectuur. Er werd uiteraard geconstateerd dat architectuur meer is dan beeld en techniek. We hadden grote zorg om de klimaatverandering en de duurzaamheid.

Aan de namen herkent U het hoge Booostinggehalte van de club. Bijna elk lid heeft in het bestuur gezeten en getracht de Hinine-gedachte over de relatie techniek en architectuur verder te brengen.
Waarom is het toch zo moeilijk om de relatie tussen architectuur en techniek op een goede manier te definiëren? Aan onze taligheid lag het niet. Ik citeer:
Moshé Zwarts: “ De taal van de techniek is vaak zo kaal. Het lijkt wel alsof de architectuur die zich uitdrukkelijk van techniek bedient, zich afzet.”


Jan Pesman: “ Hoe worden de deugd, de duurzaamheid, de degelijkheid en de overtuiging van de traditionele bouwwijze gepareerd door het moderne concept.”


Thijs Asselbergs: “ Als je de popnagels om je heen hebt horen fluiten bij je eerste ontwerp dan zal elke volgende bouwopgave een fluitje van een cent zijn.”


Jan Westra: “ Architectuur is een commercial die het ingeblikte programma onderbreekt. Voor zoutjes en een plas.”

Na een tijd trad er een zekere vermoeidheid op en hadden we ook zo onze commerciële sores. Maar na twintig jaar vond ik het tijd worden voor een revival. De brunch werd opnieuw ten tonele gevoerd en de discussie kwam weer vanzelf. Zoals Jan Westra al schreef.” Minder narcistisch, eerder realistisch en cynisch, maar wel met veel grappen”.
Het kan geen toeval zijn dat we ons opnieuw willen buigen over de “slechte gesteldheid van de techniek in de architectuur”, nu Booosting de puberale leeftijd is ontstegen. Booosting kan hier een belangrijke rol spelen. Niet slechts als een netwerkorganisatie, maar vooral op het gebied van Research & Design. Het ontwerpen is nog steeds een resultaat van de innige wens van een mens voor de hoop op een betere toekomst. De mentaliteiten van Booosting en Hinine sluiten naadloos bij elkaar aan.

In de uitnodiging voor de revival was ik zo onverstandig om opnieuw te spreken over een mogelijk manifest. Als Booosting maar niet zo dom is om dat ook te willen. Een manifestatie is uitstekend. Daar doen we graag aan mee.

Jan Brouwer
 
Oprichter Booosting

 

Booosting Nieuwsbrief #95

20 jaar Booosting

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl