Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag NOB Decorproductie

22 oktober 2000: 'Terugdraai' is het woord dat in ons hoofd is gegrift na het bezoek aan NOB-Decorproductie in Hilversum. Gastheer en manager Rob Nijhuis van NOB-Decorproductie vertelt dat het bedrijf, bekend van talrijke televisiedecors voor programma's als het NOS-journaal en grote televisieshows, zich in steeds grotere mate richt op business-to-businessprojecten.


Spanning tussen ontwerp en uitvoering neemt toe

Dit betreft de inrichting van restaurants, casino's en pretparken als Six Flags Holland en Disney. NOB is daarbij gespecialiseerd in het creëren en bouwen van de juiste sfeer.


De doorlooptijd van een televisiedecorproject is, door de steeds snellere TV-programmering teruggebracht tot maar drie weken. Van eerste briefing aan de ontwerper tot aan start van de televisie-opname in de ingerichte studio. De ontwerper werkt daarbij in opdracht van de TV-producent en maakt middels schetsen een decorvoorstel. Rob Nijhuis stelt dat ontwerpers in dit metier per definitie budgetoverschrijdende ontwerpen maken, vandaar dat in de projectplanning van tevoren al een 'terugdraai'-meeting wordt afgesproken om de kosten van het ontwerp terug te brengen. Wellicht een idee voor de bouwwereld?
Het bouwproces noemt hij 'bouw en strijd' want de deadlines in deze business zijn keihard. Het bouwsysteem van het NOB is dan ook multiplex en kokerprofiel.

Dan licht een Amerikaanse adviseur van het NOB, Jeffrey Lindt, een tipje van de sluier op over de uitvoering van pretparken voor Disney en Universal Studios. Als ontwerper/architect heb je nauwelijks inspraak, de opdrachtgever bepaalt vrijwel alles over het uiterlijk van het park en haar gebouwen.

Harm Boomsma vertelt in zijn lezing dat hij verwacht dat de spanning tussen ontwerp en uitvoering ook in de bouwsector zal toenemen. Toenemende woonwensen en meer diversiteit in de woningbouw (bijvoorbeeld persoonlijke woonconcepten) zullen de organisatie van bouwers steeds zwaarder belasten. Bouwers zullen veel meer aan marketing moeten doen om beter op de wensen van woonconsumenten in te spelen en bouwsystemen zullen sneller calculeerbaar moeten worden om adequaat op de veranderende vraag te reageren. Dit creëert kansen voor industriële bouwsystemen.

Afsluitend maken we een rondgang door de werkplaatsen en sluiten we af met een borrel in het immense rekwisietenmagazijn van het NOB.

Harm Boomsma

algemeen bestuurslid

 

Aankondiging NOB Decorproductie

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl