Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag projectbezoek Kinderkunsthal Villa Zebra te Rotterdam

KInderkunsthal Villa Zebra
Villa Zebra in aanbouw Het team vlnr: student, Post, Manrho, Guis en Van Tilburg Jet Manrho (re) Van Tilburg (li)

13 december 2000: Verslag van het projectbezoek aan de in aanbouw zijnde Kinderkunsthal Villa Zebra te Rotterdam. Jet Manrho, de initiatiefneemster: ‘We hebben weinig geld en veel eisen, dat betekent continu aanpassen. Er komen veel bijzondere plekken, met veel grapjes.’


Units met een jasje: goed te doen!

Taalgrapjes bedoelt Jet Manrho, want als oprichter van literair tijdschrift voor kinderen Boekie Boekie is dat haar lust en leven. Zo komen er onder meer de Wasplas en de Herriehal: het kindercafé met hangmat. Het touwwoud wordt de kapstok en de Verfwerf is het kinderatelier. Van de brede trapleuning mag je wel afglijden ondanks dat er een verbodsbordje bij staat. De naam Villa Zebra wordt nu ook duidelijk. De zebra, bekend beest met zwart-wit motief; de zebra als pad om de weg te wijzen; en de zebra als Belgische barcode. Dit alles duidt op de motieven: strepen licht gevat in mooie kijkkaders.

Er zijn leuke dingen in de bouw verwerkt. De entree met picknickplekken én parkeermeter, de kookstrook, een zitzaktheater. En de eerste verdieping is te bereiken via het hazenpad: een hellingbaan van vijf meter lang en één meter breed. Daar kun je weer naar buiten om bijvoorbeeld in de beeldentuin te zitten. Even niks te doen. Dat vindt Jet heel belangrijk: dynamiek versus rust. Als tegenhanger van de zapmaatschappij. Ze heeft een ontzettende hekel aan rennen. ‘Als je rent kun je niks ontdekken. Hier in de Kinderkunsthal kan je straks veel dingen met je hoofd doen: nieuwsgierigheid en concentratie zijn heel belangrijk.’

Leo van Tilburg ‘Iedereen was gelijk verliefd op het ontwerp.’ Omdat het in een uniek kort tijdbestek gerealiseerd moest worden (december 1999 idee, februari 2000 ontwerp, 11 december 2000 start bouw, en nu: drie dagen later op 13 december staan bijna alle keten al) schetst hij het belang van goed teamwerk. Als adviseur van de Gemeente Rotterdam dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting heeft hij het systeem en de prijs/kwaliteitsverhouding bewaakt. En hij heeft gelet op bouwtoezicht: nooduitgangen, brandwerendheid, bouwfysica. Deze moppentapper ziet dit project als dé toekomst voor oude stadsvernieuwingsprojecten, kinderdagverblijven en andere noodlokalen.De ophaalbrug naar het Sophia Kinderziekenhuis is helaas nog niet zeker: over en weer hulp en steun zou wel heel mooi zijn.

Jouke Post ‘Hoe werk je een ingewikkeld programma van eisen nou mooi uit in zo’n hard systeem? Wat moet je nou als ontwerpers met die technisch perfecte dozen?’ Omdat het kort dag was heeft het ontwerpteam (Jouke Post en Jaap van Dijk, Ramon Knoester, Remco Rolvink, drie studenten van de Academie van Bouwkunst Rotterdam) vrij snel keuzes gemaakt en die stapsgewijs doorgewerkt. Men voelde elkaar goed aan. Post bevestigt Van Tilburg over de goede teamwerking: spel en leren tegelijk. Geen Trespaplaten, geen zijkanten met ramen, een rij kolommen in het midden en twee units aan de kopse kant geschakeld. De buitenzijde van de units heeft een rode waterkerende folie met doorzichtige golfplaatbekleding.
Een spel van open & dicht, licht versus donker. Daarom loopt het genoemde Hazenpad van zes naar 1,5 meter hoogte en is het alleen toegankelijk voor kinderen.
Post is verbaasd over het grote verschil in manier van bouwen en de andere rollen van de bouwpartners. In tegenstelling tot ‘gewoon’ bouwen gaat unitbouwen bij slecht weer gewoon door. De units komen rechtstreeks uit de fabriek in Sliedrecht.

 

Gerrit Guis - directeur Wagenbouw : ‘Na jaren van productontwikkeling en innovatie hebben we een modulair systeem ontwikkeld.’ Het hier toegepaste systeem is in elke richting te schakelen en te stapelen tot vijf lagen. De standaardmodule is 3x3x6 meter en heeft een hoogte van 2,50 tot 2,70 meter. De vloer is van hout of beton. Hier is de opbouw van de wanden reeds in de fabriek gedaan. Iedereen is verbaasd dat er aan het eind van de derde werkdag al zo veel staat. Omdat de weg Sliedrecht-Rotterdam veel files kent, wordt ’s middags al een voorraadje units klaar gezet zodat men de volgende dag gelijk aan de slag kan. Kortom: allemaal reden genoeg om dit project de status van IFD demonstratieproject 2000 toe te kennen.   

 

Het stapelen van de frames maakt de rondgang van functie naar functie binnen het bouwsysteem mogelijk. Niet alle vlakken tussen de frames zijn gevuld, zo ontstaat een spel van open en dicht, in gevels, dak en vloer. De dichte delen zijn aan elkaar geschakeld.


Jolanda Steenhouwer

Coördinator

 

Villa Zebra in (her-)gebruik als basisschool

Aankondiging bezoek Kinderkunsthal Villa Zebra: NB#59

Impressie bouw Villa Zebra

 


Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl