Ontvang onze nieuwsbrief:

Booosting Innovatorpitch - presentatie proefleden

Egbert Duijn Willem Develing, vaP Fred Stolker en zijn glas Rondleiding Fac. Bouwkunde TUD

14 juni 2010: Dinsdag 20 april liep de Berlagezaal in het vernieuwde administratiegebouw van de faculteit Bouwkunde TU Delft, aan de Julianalaan 134, snel vol. De opkomst voor de Pitch was groot en de verwachtingen waren hoog. Verwachtingen naar de innnovatie werkwijze en naar de inrichting van de tijdelijke en nu al permanente huisvesting van de twee jaar geleden afgebrande Faculteit Bouwkunde.


Booosting Innovatorpitch - presentatie proefleden


Na een wervend betoog van voorzitter Atto Harstra, samengevat: Innovatie loont! presenteerden zeven nieuwe proefleden in Booosting Pitches hun producten. En die mochten er zijn!


Ursum Bouwgroep startte met na een compliment over het mooie parket in de zaal: een vrolijke noot omdat het een knoestige bedrukking van tapijt is. Lex Meuldijk en Frank van Veen toonden hun prefab ‘container’ modules die in no-time samen te stellen waren tot acht verdiepingen hoge studenten woongebouwen. Zoals bijvoorbeeld aan de Leeghwaterstraat in Delft waar zij later de groep rondleiden. Ook het zes verdiepingen hoge 4e Gymnasium van de Amsterdamse Espritscholen werd rap opgeleverd: negen maanden na de eerste schets.

presentatie

Egbert Duijn (architect) van Heren 5 Architecten uit Amsterdam toonde o.a. de Leeuw van Vlaanderen. Een 180m lang gebouw en een winkelcentrum Boven 't Y, met ingenieuze ventilerende stroken Leebo-frames met bakstenen.

presentatie

 

VoestAlpine werd vertegenwoordigd door Willem Develing en John van Mastrigt. Zij presenteerden 3D claddings en met dieptrektechnieken gemaakte Bentley spatborden en BMW carrosserien. Automotive meets Architecture! Met persen op gefreesde mallen waren kabouters, windmolens en vogeltjes voor een parkeergarage (architect Robert Winkel) in stalen reliefplaten gedrukt. De Mall shopping in Koblenz (architect Benthem Crouwel) kreeg 1,5 mm dikke geperforeerde stalen gevelpanelen met druivenblaadjes als motief. Lichte panelen, grote vormvrijheid en functie integratie. Het trajekt met de aannemer duurde lang, dat met de architect kort.

presentatie

DP6 architectuurstudio toonde diverse projecten in geluidswallen (het Valley Center met zes bioscoopzalen in Ede). Duurzaamheid staat bij hen ook hoog in het vaandel. Het Walter Bos Center in Apeldoorn met zijn meanderende gevel en afgehangen lamellen; het Radix gebouw in Wageningen welke wij bij de Booosting Nieuwjaarsborrel op 26 januari jl. al mochten bewonderen, scoorden goed met hun krachtige vorm en strakke afwerking.

presentatie

Kingspan profileert zich als participant van het Dutch Green Building Council maatschappelijk betrokken. Leon van Maurik toonde de Solar Prism-Velux, met geïntegreerde elementen van 2,5x4 m. Kingspan participeerde in het Duurzaamheidspaviljoen op de BouwRai en voor het TNT Green Office in Almere maakte zij de All-in-One Facade.

presentatie

Meyer en Van Schooten architecten concentreren zich meer op de proceskant van het bouwen, met het integreren van Ontwikkeling/Uitvoering/Gebruik, zoals op de Booosting bijeenkomst Innovatieve Contractvormen van 29 september 2009, in het door hun vernieuwde Ministerie van Financien in Den Haag, al duidelijk werd getoond.

presentatie

Stolker Glas levert isolatieglas in 1-3 uur, in plaats van de gebruikelijke 24 uur. Directeur Fred Stolker voelde de noodzaak aan om meer te doen “Gewoon om te overleven.” Zij ontwikkelden een zeer dunne ruit (vooral) voor oude gebouwen waarmee de originele sponningen gehandhaafd blijven. R= 1,6 bij een dunne microspouw in 7 mm dik glas. Stolker Glas liet in een eigen batch 22 ton 2 mm dik getemperd gecoat glas maken omdat het glas niet anders verkrijgbaar was. Het werd op een luchtgedragen bed gehard, niet rustend op rollen. Door de gelijke coating is de isolatiewaarde vrijwel gelijk aan dikkere gecoate ruiten. Het wordt ook gelamineerd als koud gebogen glas – dat is tevens enigszins te torderen. Het levert een grote gewichtsbesparing op, oa belangrijk bij bussen en vrachtwagens. Zelfs 3-voudig gelemineerd blijft de ruit dun.

presentatie: uit het blote hoofd

DP6 werd de winnaar van de Pitch. Zulke presentaties smaken naar meer!

Auteur: Karel Vollers

 

waarom innoveren?

Ursem Bouwgroep Frank van Veen  "Innoveren om de bouwsnelheid te vergroten." 

DP6 Richelle de Jong:  "Bouwinnovatie: is geen doel op zich. Innovatie komt voort uit een bepaalde vraag, noodzakelijkheid, ambitie." 

Stolker Glas Fred Stolker Innoveren: “Gewoon om te overleven.”

Voestalpine Willem Develing. Innovatie:Strategische noodzaak (Concurrentie, Continuïteit) en van groot belang voor de ontwikkeling van nieuwe activiteiten. 

MVSA Barry van Waveren "Innovatie = reageren op en initiëren van ontwikkelingen. het vereist een integraal proces en een duidelijke positie en rol van de architect."
Heren 5 Egbert Duijn "Noodzaak tot innoveren ontstaat door • Planning (korte bouwtijd) • Complexe bouwlocaties • Kosten (steeds hogere ambities) • Prestatie-eisen (brand, duurzaamheid,
onderhoud • Beeld (identiteit, locatiespecifiek). 

Kingspan Leon van Maurik: "Zonder innovatie geen bestaansrecht"

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl