Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag 1e CitizenM hotel in NL

 Glaspuien van (directeur Berend Groeneveld van) Interdam Projects  Zeer efficiƫnt ruimtegebruik

22 mei 2008: Verslag van het projectbezoek aan het 1e CitizenM hotel op Schiphol: een modulair gebouwd luxe hotel


Vlak naast de nieuwe vertrekhal van Schiphol verschijnt in rap tempo een nieuw hotel. Luxe, zoals alle hotels op Schiphol, maar niet met de torenhoge prijzen waar de andere hotels om bekend staan. Waar zit het geheim van de nieuwe hotelketen CitizenM? Een ploeg van Booosting ging 22 mei op onderzoek uit naar de vernieuwende bouwmethode van dit hotel.

Kleine kamers met veel luxe, dat is het kenmerk van de formule van Citizen M. ‘Als je kort in een stad bent wil je helemaal niet zo’n grote luxe kamer met alles erop en eraan’ stelt Jeroen Vester van Amsterdamse ontwerpbureau Concrete Architectural Associates. Maar het alternatief, een aftands hotelletje in een achterbuurt, spreekt ook niet echt tot de verbeelding. Uit onvrede over het hotelaanbod heeft Concrete een alternatief bedacht. Een compacte kamer met veel comfort en luxe en voor een aantrekkelijke prijs.

Deze gedachte is opgepakt door CitizenM (de M staat voor de mobiele reiziger). In hun nieuwe hotelkamers zit al wat de moderne wereldburger wenst. Een goed bed, een grote gratis TV en alle gewenste data-aansluitingen. Met een moodpad kunnen licht, geluid en tv op de persoonlijke smaak worden aangepast. Deze instellingen kunnen worden opgeslagen om in een volgend hotel weer op te roepen.
Wil men meer, een drankje bijvoorbeeld, dan is op de begane grond voldoende ruimte in één van de, door Vitra ingerichte hoogwaardige, huiskamers. Een groot restaurant heeft het hotel niet, want `wie eet er nu in het hotel?`. Er is een goede take away met verse producten.

De sleutel voor de succesvolle opzet zijn de modulair gebouwde hotelkamers. Op nog geen 14 m2 zijn alle voorzieningen opgenomen: een groot bed (ruim 2x2m), een douche en toilet. En dan is er ook nog ruimte voor een stoel en twee schemerlampjes. De slimme vondst van Concrete zit in de glazen ronde cellen voor toilet en douche. Je loopt als het ware door de badruimte naar de slaapruimte.

In de, speciaal voor dit project nieuw gebouwde, fabriek van Modcon worden de hotelkamers geprefabriceerd. De kamers worden compleet (van tv tot lamp) in de fabriek gemaakt en afgewerkt, waarna ze worden getransporteerd. Op locatie worden ze gestapeld op de traditioneel gemaakte begane grondverdieping. Op Schiphol telt het hotel vijf lagen kamers, maximaal is met dit systeem negen lagen mogelijk. Een stalen frame vormt de basis van de module. Aanvankelijk met een houten vloer, maar al snel vervangen door betonnen vloeren. Houten vloeren passen immers niet bij de gewenste luxe.

Als de modules gesteld zijn, monteert Interdam Projects de aluminium gevels. Alle gevelelementen hebben een identiek kader met standaard aansluiting. De aansluiting wordt gemaakt met een rubber profiel. Zowel de gevelelementen als het profiel zijn speciaal voor dit project ontwikkeld.
Op elke locatie kan de gevel aangepast worden aan de lokale omstandigheden en eisen. Bij het gebouw op Schiphol hebben de gevelelementen vier verschillende hellinghoeken waardoor het saaie ritme van identieke elementen doorbroken wordt. In Londen worden de kaders ingevuld met horizontale raamstroken.

In de bouwwereld wordt modulair bouwen vaak geassocieerd met tijdelijk bouwen en met goedkoop ogende containerbouw. CitizenM is niet bedoeld als tijdelijk gebouw, en goedkoop is het ook niet. Hier telt vooral de snelheid, de repetitie en de kwaliteit.


CitizenM Schiphol opende eind juni haar de deuren. Vanaf € 69 slaap je al in een spiksplinternieuw designhotel! Inchecken

 

Aankondiging projectbezoek 1e CitizenM hotel in NL

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl