Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Bio-Based materialen

Spandex Faser 55x (bron: Atto Harsta)
 NPSP  produceert voor SBB met hennep versterkte composiet wastafels  Samples uit het bio-based testlab van TUD IO Koster (li) en Harsta

16 december 2008: Verslag van de Kennisoverdrachtsessie Bio-Based materialen; TU Delft, faculteit Industrieel Ontwerpen


Kennisoverdrachtsessie Bio-Based materialen

Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) heeft in 2008 een programmavoorstel met subsidieaanvraag ingediend bij het Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor de ontwikkeling van Bio-Based Materialen.
Dit zijn zgn. hernieuwbare materialen gebaseerd op landbouwgewassen en hout.

De Delftse faculteit Industrieel Ontwerpen (TUD IO) is hierbij betrokken vanwege haar expertise op het gebeid van eco-effectief toepassen van Bio-Based materialen bij productontwikkeling en "bio-molding". Dit is het ontwikkelen van optimale productfabricage met bio-based kunststoffen door spuitgieten.

Op uitnodiging van TUD IO organiseerde Booosting op 16 december 2008 een kennisoverdrachtsessie over de kansen voor Bio-Based plastics in de bouw.
Gezamenlijk verkenden vijftien aangeslotenen hoe, met een geïntegreerde en sectoroverstijgende ontwerpaanpak, het scala van bio-based plastics kan worden uitgebreid. De bijeenkomst leverde als inzicht op dat het aantal beschikbare materialen nog heel beperkt is en vooral wordt toegepast in de verpakkingsindustrie.

De ontwikkelingen gaan echter heel snel en opschaling naar grotere producttoepassingen komen daarmee in zicht. De esthetisch of architectonisch onderscheidende aspecten van deze materialen zijn nog minimaal en kunnen o.a. door de bijdragen die de Booosting aangeslotenen deze avond hebben geleverd, worden verbeterd. De vooruitzichten voor 100% Bio-Based composieten lijken heel gunstig, eind 2009 worden de eerste samples verwacht. De bouw is hiervoor een zeer interessante doelmarkt.

In maart 2009 is bekend of aan WUR subsidie wordt verstrekt voor deelname aan dit vijfjarige programma.

Informatie TUD IO/ Rolf Koster

Wij houden u op de hoogte.

Atto Harsta
Voorzitter Booosting


Aankondiging Kennisoverdrachtsesssie Bio-Based materialen

 

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl