Ontvang onze nieuwsbrief:

Innovatie & Renovatie: 9e casestudy Prefab Beton

Artesis Campus Spoor Noord (bron: CBC)  Fisac (bron: CBC) UHPC Facade-element Gtecz (bron: CBC)

14 februari 2013: De negende editie van de Casestudie Prefab Beton heeft als thema Innovatie & Renovatie en heeft voor architecten een tweevoudige uitdaging.


Innovatie & Renovatie: nieuwe casestudy Prefab Beton

De voorgaande casestudies waren vooral aanbodgestuurd. Zij nodigden uit tot exploreren van en experimenteren met materiaal- en productkwaliteiten die nog niet maximaal waren benut. Nu zoekt het Cement&BetonCentrum ook meer aansluiting bij de vraagzijde. De actuele bouwopgave, waar hergebruik en renovatie een belangrijke rol spelen, ontwikkelingen in beton en ambities van de producenten worden ook bij deze 9e Casestudy Prefab Beton studie betrokken.

 

Nieuwe koers
Voor ontwerpers vergen de nieuwe aandachtspunten in de bouwopgave aanscherping van hun discipline. Hergebruik en renovatie stellen reeds bestaande bouwkundige randvoorwaarden centraal, waarbinnen moet worden gezocht naar de beste mogelijkheden om een bepaald programma te realiseren. Een uitbreiding op het bestaande palet van materialen en producten toegespitst op het combineren met ‘oude’ structuren zal de ontwerpers ten dienste staan om de huidige bouwopgave met een eigen signatuur en inventiviteit tegemoet te treden. Voor de betonindustrie is het van groot belang het huidige aanbod van producten en productiemethoden te optimaliseren en uit te breiden met intelligente alternatieven. Winst in productietijd en besparen op materiaalverbruik bij gelijkblijvende of betere prestaties van producten zijn een voortzetting van de ‘oude’ lijn. Kunnen nieuwe maltechnieken bijdragen aan meer flexibiliteit?

Kunnen nieuwe grondstoffen en afwerkingen bijdragen aan hogere productprestaties? En kunnen de inherente kwaliteiten van beton verder worden uitgebuit voor een onder andere een betere match met de nieuwe bouwopgaven? Te denken valt aan integrale oplossingen, lichte constructies en duurzame toepassingen.

Kortom
De ‘negende’ wordt een activerende en geconcentreerde kruisbestuiving waaruit nieuwe producten kunnen ontstaan.
De Casestudies Prefab Beton kenmerken zich door intensiteit, directheid en kleinschaligheid. Het doel is de dialoog tussen ontwerpers en producten te stimuleren; de ambitie is telkend om via experimenten ook bij te dragen aan vernieuwing. Hoe Booosting is dat ?!

Planning
Brainstormsessie: 10 april 2013
Ontwikkelen + experimenteren: april - augustus 2013
Presentatie + evaluatie: september 2013
Doorontwikkeling: oktober - december 2013
Expositie + publicatie: Gevel 2014

Oproep
CBC zoekt architecten die kritisch en creatief willen meedoen in dit proces van dialoog, samenwerking en ontwikkeling.  Maximaal 16 deelnemers.

Architecten zijn van harte welkom!


Aanmelden

Hans Köhne
Cement&BetonCentrum
073 640 12 51

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl