Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Nieuwjaarsborrel 2013

 Detail "vliegtuigtrap"

24 januari 2013: Verslagvan de Nieuwjaarsborrel, 17 januari, ESIC Noordwijk


Booosting is aan zet

Voorzitter Joost Heijnis is to the point “De hele bouw is in crisis en in lichte paniek. 40% van de architecten zit thuis en het innovatievermogren van de branche is nog steeds laag. Er móet wat gebeuren om de sector (lees: Nederland) weer op gang brengen. Met name van onderaf, met een focus op de vraag van de eindgebruiker. Ook het verduurzamen van de gebouwde omgeving of aanpak van het woningtekort bieden kansen.
Booosting kan hierbij een belangrijke rol spelen.”

Gesterkt door de overweldigende en enthousiaste DIALOOOG met de achterban op 12/12/12, schetst Heijnis namens het bestuur dat het een must is met elkaar te blijven ontwikkelen én innoveren én op de markt te brengen. Het Booosting bestuur heeft herkend dat de bouwinnovatie moet worden versneld en dat Booosting dit kan en moet faciliteren. Daarnaast moeten er meer instellingen, opdrachtgevers en gebruikers bij de veranderingsprocessen worden betrokken. Naast technische innovaties wordt/is het belangrijk dat vooral naar de organisatie en de processen wordt gekeken.
In concreto:
re:booost voor projecten; onlangs is al gestart met onderzoek naar de herontwikkeling van de Doorzonwoning.
Samenwerking met probleemeigenaren als woningbouwcorporaties en aannemers; Lincubator is aanwezig, het netwerk is uitgebreid met NVTB en ODA.
betrokkenheid van de aangeslotenen verhogen. U als aangeslotene bent essentieel om verder te komen.

Het Booosting bestuur heeft zich voorgenomen het 25 jarig jubileum te vieren en daarbij met een manifest aan te geven welke veranderingen in de bouw zullen gaan plaatsvinden en welke rol Booosting hierin gaat spelen.
In concreto:
10 oktober 2013: 5e lustrum met een manifest, boek en feest.

Helaas wordt de discussietijd niet benut en krijgt Heijnis’ cepezed collega Ronald Sleurholts het woord voor een toelichting op hun ontwerp van het European Innovation Space Center, waar wij te gast zijn. Een basic gebouw met een basic-ontwerp.
Het pand is open en licht, heeft met veel glas en staal, en blijkt uit één brandcompartiment te bestaan. Van de Revit software heeft het bureau veel profijt gehad. In de ontwerpfase zijn alle voorzieningen in het staalwerk meegenomen; alle extra profielen en kozijnen zijn zoveel mogelijk weggewerkt. Een greep uit zijn presentatie.

Het prachtige atrium heeft een gaasdoek, het geleiden daarvan in de randprofielen was een lastige puzzel, maar is gelukt. Hemelwater wordt afgevoerd via een verzamelgoot, die mooi onzichtbaar is verwerkt in de raamstroken. Het water van het groendak wordt afgevoerd via holle kleppen. Wel weer een esthetisch pluspuntje, maar het sedum heeft dit systeem van waterafvoer niet overleefd, er groeit nu alleen mos. Puntje van aandacht.
De trap bestaat uit aluminium extrusie-elementen, zoals vaak toegepast bij vliegtuigtrappen.
De glasbalustrade is in de gevel geklemd. De aluminium klepramen zijn cruciaal in het ontwerp.
V.w.b. de bouwsnelheid: ontwerp- en financiering maakten dat de aanloop lang was. Het stalen frame stond echter zeer snel ( o.a. omdat de staalbouwer ook met Revid werkt).
Vloer en dak zijn van hetzelfde materiaal, het gekromde dak “lost erin op”.

We doen uitgebreid een rondje en een broodje. Tijdens de borrel wordt er in groepjes wel gediscussieerd over de positie en de ontwikkelingen in de bouw die Joost op de agenda heeft gezet. Waar we het over eens zijn? Dat er veel moet én gaat gebeuren. Booosting is aan zet!

 

Aankondiging Nieuwjaarsborrel 2013
Presentaties Nieuwjaarsborrel 2013

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl