Ontvang onze nieuwsbrief:

Boek “De stoel van Friso Kramer”

Friso Kramer + Revolt-wit (bron: studio Meijer)
  Netty en Friso Kramer tijdens de kleurenworkshop bij Corus (sept2010)

29 november 2012: Zondag 25 november jl. organiseerde Premsala.org i.s.m. Ahrend en BNO in het Stedelijk Museum te Amsterdam een feestmiddag ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Friso Kramer.


Boek “De stoel van Friso Kramer”

 

Ca 200 belangstellenden luisterden naar bijdragen van Timo de Rijk en Harry Starren. Starren noemde de inzet van Friso ' Tripple A'. Dit staat voor de drie aspecten die in Friso Kramer zijn verenigd: analyse, artistiek en ambachtelijk. Over de bijzondere kwaliteit van Friso’s beroemde ontwerp van de Revolt werd gezegd dat het ontwerp zo doordacht en uitgewerkt is, dat deze gedachteloos wordt gebruikt en daarbij als een vanzelfsprekend goede stoel wordt ervaren.

 

Naar aanleiding van de toespraken en de vragenronde merkte Friso op dat elke ontwerper, nadat zijn ontwerp gereed is, direct mogelijkheden ziet om dit product te verbeteren. Bij de heruitgave in 1972 van de Revolt-steol heeft hij dan ook afgedwongen verbeteringen door te voeren.

 

Ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag is het boek "De stoel van Friso Kramer" geschreven en Friso ontving vanmiddag van de organisatoren het eerste exemplaar. Het boek gaat in de eerste plaats over de stoel en dus niet over de ontwerper. En dat is precies zoals het voor Friso Kramer telt: “Het ontwerp moet de aandacht krijgen.” Dat het product centraal moet staan heeft Friso na alle toespraken nog eens zeer duidelijk gemaakt. Hij vroeg of we nu eindelijk eens naar het prototype van het nieuwe paaltoparmatuur wilden kijken: “Kan er even een spot op worden gezet?”. Vervolgens werd op zijn initiatief het prototype horizontaal gelegd en kon hij uitleggen welke veranderingen het ontwerp uit 1960 heeft ondergaan.

 

Friso Kramer heeft onlangs in het interview in NRC verteld dat bij hem voor de deur een namaak exemplaar van zijn paltoparmatuur uit 1960 staat. De gemeente Amsterdam heeft dit geverifieerd en geeft Friso Kramer daarin gelijk. Nu de gemeente Amsterdam Friso Kramer de Andreaspenning toekent, heeft de wethouder belooft dat het 1e exemplaar van het nieuwe paaltoparmatuur “Lightwell Friso Kramer LED” de voor zijn huis geplaatste "nepper" zal vervangen.

 

Het was een enerverende bijeenkomst!

Friso Kramer was betrokken bij de oprichting van Booosting in 1988, hij denkt nog steeds actief mee met onze stichting.

 

Jan van der Windt secretaris Booosting

 

De stoel van Friso Kramer
Auteur Yvonne Brentjens
Taal NL/EN
Editie Deel 4 in de serie Premsela Design Stories
ISBN 978 94 6208 021 8
Prijs €19,95

Uitgever nai010

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl