Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Bouwbeurs 2001: Innovatieprijs

Winnaars: Frank Hofmans, Willem Keeris, Geert vdPas,Erik vdWeg (TUE) & Bert Lieverse (VMRG)

08 februari 2001: Op 7 februari 2001 vond tijdens de Internationale Bouwbeurs in Utrecht de presentatie plaats van de Geveltech Innovatieprijs, georganiseerd door VMRG in samenwerking met Booosting.


Winnaars Geveltech Innovatieprijs 2001

Vier groepen studenten van de TU Eindhoven en vier groepen van de TU Delft hadden zich gekoppeld aan een bedrijf om vervolgens “iets innovatiefs in de gevelbranche” te ontwikkelen. Een voorwaarde was dat de technologie of het materiaalgebruik uit andere branches ter inspiratie dienden. Gooi alle remmen los, de conventies overboord en presenteer het resultaat via de beamer en een mock-up op de Bouwbeurs.


En dat was een spannende toestand. Ten eerste is het geven van een professionele presentatie voor zo’n groot publiek voor een student geen dagelijkse kost, de VMRG had aan de hoofdprijs een bedrag van fl. 2500,- uitgeloofd, voor het eerst sinds jaren kon het veelbesproken en ter discussie staande kwaliteitsverschil tussen beider TU’s worden gemeten en een professionele jury, bestaande uit Jos Lichtenberg (Buro A+/voorzitter Booosting), Mick Eekhout (Ocatatube), Marc Joubert (MVRDV), Kars Kraayeveld (EZ), Hans van Heeswijk en Olaf van Panhuys (VMRG) zou de resultaten beoordelen.

De deelnemende bedrijven waaraan de studenten waren gekoppeld waren Scheldebouw, Keers Constructiewerken, Verosol, Stabalux, Van Dam fabriek van plaatwerken (2x), Solarlux en Halenco. De resultaten waren gevarieerd. Van een blob-architectuurtechniek bestaande uit karton, een opvouwbaar klimaatgeveldeel met polaroidfilters die de zonwering vormen, een klimaatgevel met een met water gevulde spouw om de ZTA te verminderen bij een zo hoog mogelijke LTA . En de winnaar: “Windows 2001”, waarbij het gemak van de te openen autoruit (al dan niet elektrisch) in de gevel was verwerkt.

Al met al een zeer geslaagde middag, die uitliep in een feestelijke avond. En de synergetische uitwerking van samenwerking tussen studenten, Booosting en de industrie - vrij vertaald in de creativiteit, de sturing en de maakbaarheid - is zeker voor herhaling vatbaar.
En dat verschil tussen Delft en Eindhoven?
Ach, ...tja..., minimaal...

Els Zijlstra

Aankondiging Bouwbeurs 2001

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl