Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Future materials for architecture

Opblaasbare hal

31 mei 2001: Tom Bouws (Syntens) en Booosting organiseerden een bijeenkomst voor de ontwerpende disciplines en Future materials for architecure


Future materials for architecture

Als uitgangspunt werd “de toekomst van materialisering in de bouw “ gekozen, in het licht van de technische, maatschappelijke en economische perspectieven. Materiaal is de basis van alles, dus tijd om er wat dieper in te duiken, en wel door ondergetekende/Materia en Prof. Adriaan Beukers van het Centrum van lichtgewicht constructies. Materia houdt zich bezig met allerlei vernieuwende materialen en technieken voor de architectuur en Prof. Adriaan Beukers doet onderzoek naar materialiseringstechnieken voor doeleinden die een lichtgewicht constructie vergen, zoals vliegtuigen, beweegbare bruggen, sluisdeuren, mobiele gebouwen, en als het aan hem ligt ook alle permanente gebouwen. 

Lezing Els
De eerste lezing concentreerde zich op de prestatiemogelijkheden van materialen. Het grote aanbod van de huidige materialen en producten is weliswaar gestructureerd maar volgens een productverdeling; gevelbekleding, dakbedekking, sanitair, hang-en sluitwerk etc. zijn gecategoriseerd volgens het Zweedse Sfb-systeem.Een overzicht van materialen is er niet, inclusief de prestaties op bouwkundig niveau. Om toch enige structuur aan te brengen aan de tegenwoordige materiaalprestatie, zonder te vervallen in de productprestatie worden in deze lezing de materiaalprestaties onderverdeeld in de volgende groepen; Constructie, Bouwfysika, Milieu en Esthetiek. En in het kader van de bijeenkomst wordt vooral aan de toekomstige ontwikkelingen gedacht.

Binnen constructie zijn toekomstige ontwikkelingen te verwachten op o.a. lichtgewicht constructies, recycleerbaarheid, economische levensduur versus technische levensduur. “Nieuwe” materialen hiervoor zijn o.a. geschuimd aluminium, licht en toch sterk, textielconstructies, vezelversterkt beton, en.. niet te vermijden; optimalisatie van industrialisatie en prefabricage.

 

Bouwfysika bestrijkt een breed gebied. Kijkend naar de toekomst krijgen we o.a. te maken met geluidsreductie, elektromagnetische straling, toenemend gebruik van natuurlijke en onuitputtelijke energiebronnen, lichtregulering voor werkplekken en ondergronds bouwen, materiaal met een hoog warmte-isolerend en accumulerend vermogen.

Materiaalvoorbeelden; PCM ofwel Phase Change Materials. Dit is een paraffine dat in staat is op een bepaalde temperatuur latente energie op te slaan en weer af te geven als de temperatuur daalt. Uitgevoerd in polymeer bolletjes een heel geschikt warmteaccumulerend materiaal dat toepasbaar is in plafondpanelen en pleisters.Translucente geïsoleerde gevelpanelen voor verspreide daglichtinval, metaalgesputterd weefsel om elektromagnetische interferentie te voorkomen, een polyesterfolie dat tot 98% licht reflecteert waarmee lighttubes worden bekleed en zo ondergrondse ruimten van daglicht kunnen voorzien.

 

Milieu: parket van afvalhout. Hout met klasse 4 verduurzamen tot klasse 1 door het te verzuren (acetyleren), materialen op basis van natuurlijke grondstoffen zoals cellulose, eiwitten en zetmeel (agrificeren), plaatmateriaal met mosselschelpen, denne-appelsnippers en notendoppen.


Esthetiek: materiaalontwikkelen puur om esthetische redenen doet vrijwel iedere fabrikant; het voorkomen van vervuiling, het ontwikkelen van uv- bestendige coating, corrosiebestendige metaallegeringen en de ontwikkeling van kleurstructuur en textuuroppervlakken. Nog interessanter is de zogenaamde Conceptuele esthetiek; de beoogde uitstraling van het ontwerp wordt vertaald in een nieuwe toepassing van het materiaal. Het printen van foto’s op beton, wat eigenlijk een etsproces is, het mengen van metaaloxides in beton zodat vervreemdende effecten ontstaan, hologramachtige effecten op transparante kunststoffen, het werken met lichteffecten en de gelaagdheid van metaalweefsels.

Een aantal materialen was tastbaar aanwezig, want je kunt er nog zoveel over praten; het is het enige onderwerp dat met alle zintuigen beleefd moet worden. En dat werd dan ook gretig gedaan.

Lezing Adriaan
Wie de drijfveren van Adriaan enigszins wil leren kennen moet eerst maar eens beginnen met zijn boek Lightness.
Als alle Chinezen straks gaan autorijden vliegt de benzineprijs omhoog. Fossiele brandstoffen worden schaars, energiegebruik neemt toe en Beukers gaat uit van de wet van de economie; met een minimum aan materiaal een maximale prestatie met maximale tevredenheid. Lichtgewicht constructies dus met een minimum aan materiaal. Als voorbeeld dient het huidige snoepgoed; candybars, chocoladerepen en bovenal chips; Beukers is lyrisch over chips; een prachtig voorbeeld van een product dat voornamelijk bestaat uit lucht en toch de eter maximale eetbevrediging schenkt.

Over de bouw van Claudia Schiffer, het rollen van een sigaar versus het maken van een vliegtuig, opblaasbare architectuur, van radiolaria naar bellenblazen, polsstokspringen en boogschieten, Chinese gasdieven en opblaastenten, een gewikkelde biertank en gastank en natuurlijk zijn eigen ontwikkelde en uitgevoerde vliegtuig de Extra 400. Alles wat met structuur, beweeglijkheid, stijfheid, sterkte, beweging en mobiliteit, assemblage en bovenal LICHTGEWICHT te maken heeft, is stof voor onderzoek. Ironisch detail: waar Booosting al 13 jaar loopt te prediken dat de bouwindustrie maar eens moet kijken naar de auto- en vliegindustrie, krijgen we van Adriaan de deksel op de neus. Hij toont een stuk vliegtuighuid en begint opgewekt verontwaardigd zijn betoog dat vliegtuigen nog steeds conform deze ouderwetse metaal popnageltechniek worden gemaakt terwijl het al heel lang veel beter, efficiënter en vooral lichter kan met composieten. De sterkte haal je uit hoogwaardige weefsels. Glasvezelweefsel of koolstofvezelweefsel vorm je in model en vervolgens “bevries” je het door er via een vacuümmethode een hars door te leiden. Dun, sterk, stijf én licht.

De lezing was als het boek; enthousiast, inspirerend, vol met illustraties, dynamisch en buitengewoon geestig. Het Centrum voor lichtgewichtconstructies maakt onderdeel uit van de faculteit Lucht- en Ruimtvaarttechniek van de TUD, en die faculteit is vanaf nu ook aangeslotene bij Booosting. Een waardevolle aanvulling dat nog wat belooft voor de toekomst. Met chips.

 

Aankondiging Future materials for architecture

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl