Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag IFD in uitvoering....

09 juli 2001: Verslag van de bouwuitvoering van het nieuwe IFD kantoor van ABT Delft en Damen Consultants - Delftechpark te Delft, anno 2001.


IFD in uitvoering....

Ontwerp
Het ontwikkelen van een gebouw vanuit de IFD-gedachte (industrieel, flexibel en demontabel-bouwen) vraagt om een zorgvuldige en op innovatie gerichte samenwerking tussen alle betrokken partijen vanaf het begin van het ontwerpproces. Het ontwerpen van nieuwe bouwsystemen met een integrale duurzaamheid, zoals ABT en Damen consultants die voor ogen hebben, kost tijd omdat de strikte eisen t.a.v. flexibiliteit, demontage en industriële efficiency gecombineerd moeten worden met een lange levensduur, laag energieverbruik en de gebruikelijke eisen van het bouwbesluit. Daarnaast zijn er natuurlijk de traditionele toetsingskaders op het gebied van functionaliteit, constructie en esthetiek.

Constructie (januari- april 2001)
Tijdens de uitvoering komen de voordelen van industriële efficiency al gauw naar voren.
Het speciaal ontwikkelde constructiesysteem bestaat uit drie geprefabriceerde standaardelementen; lange TT- betonnen vloerelementen, betonnen kolommen en met betongevulde HE-A liggers. Dankzij toepassing van stalenknooppunten en de speciale vloerelementen worden traditionele natte knopen en druklagen op de vloeren uitgesloten. Doordat de stalenknooppunten al tijdens het productieproces aan de betonnen kolommen worden gemaakt, ontstaat bovendien een veel grotere maatvastheid.
Een praktisch volledig droge en daardoor snelle montage van het casco wordt mogelijk.

Gevelsysteem (mei - augustus 2001)
De binnenste gevel van het kantoorgebouw bestaat uit modulair opgebouwde gevel met open, half open en gesloten houtenframes die onderling uitwisselbaar zijn. Om de constructie niet te grof te maken zijn geïsoleerde gevelelementen ontwikkeld die zonder stijl gekoppeld kunnen worden. Tijdens de uitvoering brengt een kraan de prefab-elementen tot vlak voor de juiste plek. Na het rondom aanbrengen van zwelband kan het element eenvoudig gepositioneerd worden en aan het casco bevestigde aluminium T-profiel worden vastgeschroefd. De koppeling van elementen onderling gebeurt met een aluminiumstrip aan de buitenzijde en een lat van berkenfineer aan de binnenzijde. Op deze berken lat kunnen later de binnenwanden worden aangesloten.

De buitenste gevel zorgt voor het ontstaan van een tweede huidfaçade. Deze gevel van enkel glas wordt op een afstand van 600 mm via stalen consoles aan het casco bevestigd. Dit glazen buitenblad functioneert als regenscherm en zorgt voor afbouw van de windbelasting in de spouwruimte (drukvereffening). Doordat bewust gekozen is om deze glasgevel tot zijn essentie terug te brengen, werd een eenvoudige detaillering mogelijk. Het beglazingsysteem komt direct voort uit de kassenbouw. Minimale aluminium profielen, gehard glas en rubberen afdekstrips zorgen voor een lichte en efficiënte oplossing. Bovendien kan het systeem in hoog tempo gemonteerd worden.

Afbouw (juni - november 2001)
De afbouwfase van het kantoor is in juni 2001 begonnen. Ook hier is plaats voor nieuwe systemen. Zo wordt een nieuwe computervloer met stalenvloertegels toegepast, waarbij de gebruikelijke hoogte van 150/ 200 mm is teruggebracht tot 90 mm. Afbouwelementen als verlichting en akoestische panelen kunnen eenvoudig aan het casco worden bevestigd, omdat in de betonnen vloerelementen reeds bij fabricage kunststof bevestigingsblokjes zijn aangebracht.
Bouwen vanuit de IFD-gedachte vraagt net als in de ontwerpfase, om een productie en uitvoering waarbij alle betrokken partijen nauw samenwerken en bereidt zijn om essentiële, innovatieve wijzigingen in hun werkwijze aan te brengen. Dit leidt niet alleen tot snellere montage, maar op deze wijze groeit in het Delftechpark een flexibel kantoorgebouw, dat over 20 jaar volledig gedemonteerd en hergebruikt kan worden….

Frank van Gurp student Bouwkunde TUE
stagiair Hubert-Jan Henket Architecten

 

Aankondiging Al weer een nieuw IFD-kantoor

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl