Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag projectbezoek Muziekpaleis Utrecht

07 november 2012: Een verslag van het projectbezoek aan het Muziekpaleis Utrecht op 30 oktober 2012. Een gebouw met een eigen wil; een groot kado aan de muziekliefhebber


Een gebouw met een eigen wil; een groot kado aan de muziekliefhebber

De vernieuwing in het MPU zit ‘m vooral in de combinatie van muziekstijlen en –gebouwen. Voor het eerst is er in Nederland een gebouw ontworpen door vijf architecten(bureaus) voor vier verschillende muziekzalen, te koppelen aan een bestaand, te vernieuwen muziekcentrum.

Een hele klus volgens Heijmans’ projectdirecteur Frans Rombouts. “We kunnen ons begeven op iets minder dan een postzegel in hartje Utrecht; de bouwplaats is nauwelijks groter dan het gebouw.” Hij schetst de voordelen van BIM, waarmee aannemer Heijmans plm. 2,5 jaar geleden is gestart; deze uitten zich o.a. in de reductie van faalkosten door het gemak in aansluiting van het vele staal en beton. In november 2010 is de kelder gegraven, over een jaar wordt MPU opgeleverd.

Architectuurstudio Hertzberger wordt vertegenwoordigd door projectarchitect Patrick Fransen. “Het naar binnen gekeerde oude gebouw Vredenburg kan het nieuw te verwachten aantal bezoekers op een vrijdagavond niet aan. Herman Hertzberger bleek bereid een deel van zijn creatie uit 1976 te slopen. Het aansluiten van oud- en nieuwbouw is ook een behoorlijke technische en esthetische klus, zo blijkt later tijdens de rondleiding. Van een gebouw in een winkelcentrum naar een stad in een gebouw. Van een naar binnen gericht gebouw tot een uin zijn context functionerend gebouw. Het wordt een icoon van de stad. Het terugbrengen van de Cataharijnesingel is cruciaal voor de beslissing om het nieuwe gebouw te gaan stapelen. Het gebouw wordt een markant onderdeel van de binnenstad, m’;et behoud van de nauwe steegjes ernaast. Door de combinatie van verschillende architecten en de verschillende gebruikers en identiteiten, worden de zalen minigebouwen. Alle publieksoorten krijgen een plek waar zij zich thuis voelen.
Belangrijk zijn de tussenruimtes: als akoestische buffers (trillingen van verschillende muziek worden zo niet doorgegeven) en als spannende plekken. Alle architecten hebben leuke hoekjes bedacht voor het diverse publiek.”

Jan van der Windt legt uit: “Alle zalen hebben een eigen draagconstructie, welke loopt van kern naar gevel. De Kamermuziekzaal en de Jazzzaal hangen bovenin en in evenwicht aan de twee extra zwaar gewapende betonnen kernen. De Crossoverzaal “hangt als een slingeraapje” aan staven. De grootste zaal (2000) is de Popzaal bevindt zich onderin, staat op poten en bevindt zich dicht naast de Symfoniezaal. Van der Windt schetst de lastige berekeningen van de voortplanting van trillingen van geluid en bewegingen van (dansend) publiek door de gebouwen. Veel aandacht heeft Zonneveld ingenieurs besteed aan kwetsbare verbindingen; de Symfoniezaal en de Popzaal zijn daarom dubbel geïsoleerd.

De Westelijke composietgevel is geinspireerd op de Popart-pixels. Gevelproducent Reinoud van der Kroon vertelt over deze ontwikkeling. De door Holland Composites Industrials ontworpen mal werd gevuld met glasvezellaminaat, schuimblokken, een toplaag, een zak voor het vacuümtrekken : zo hechten alle delen in ;één nacht aan elkaar tot een 300mm dik paneel. Alle 56 elementen meten elk 3 ½ x 15m en wegen 2 ton per deel en zijn in twee weken is gemonteerd, met het door HCI ontwikkelde, benodigde haaksysteem.
De gevel is zwart en de binnenzijde van de diepe reliëfs is lichtgrijs; de onderkant heeft een schuine wand, want…”er zijn nog geen duiven met zuignapjes.”

Verbaasd over de complexiteit van de constructie sluiten we na de vlotte, maar uitgebreide rondleiding, het bezoek aan het overweldigende project af met een stevige borrel. Met veel dank aan Agnes Algera, voorlichter van Projectorganisatie Stationsgebied van de Gemeente Utrecht voor de uitleg van de vele centrumontwikkelingen! Ze zijn gul in Utrecht, haar enthousiasme en gastvrijheid aan ons, komen overeen met het kado dat de gemeente geeft aan haar inwoners en muziekliefhebbers met het nieuwe MPU.


Aankondiging van projectbezoek Muziekpaleis Utrecht


Verslag van een van de deelnemers: Jaqueline Knudsen Architectuur.nl

Haags Cultuurpaleis

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl