Ontvang onze nieuwsbrief:

Kunststof Kunsttempel eindelijk open

De gevel zweeft als het ware boven het glas
“De Badkuip” = een van de bijnamen van het Stedelijk  Productie gevel Stedelijk bij Holland Composites in Lelystad

21 september 2012: Het vernieuwde Amsterdamse Stedelijk Museum is vanaf 23 september open voor publiek.


Kunststof Kunsttempel eindelijk open.

Het grootste naadloze composiet bouwwerk in Europa staat in Amsterdam en is gemaakt door Booosting aangeslotene Holland Composites Industrials (HCI) uit Lelystad: het vernieuwde Stedelijk Museum.

HCI ging een grote uitdaging aan: de gevel van 2700 m2 (100m lang, 15m hoog) met een 25m brede luifel moest zo glad als ijs en zo wit als sneeuw.

Jaren van gespecialiseerde engineering en werkvoorbereiding gingen vooraf aan de uitvoering, testen met materialen als Twaron, koolstofvezel met minimale uitzettingscoëfficiënten. Er zijn twee mock-ups gebouwd zodat de architect de gevel goed kon beoordelen.

De ca. 270 composiet sandwichgevelelementen werden supervlak door de vacuüminjectie-technologing en geproduceerd op grote, volledig vlakke mallen. De elementen zijn op gemonteerd op een stalen achterconstructie. Ze zijn digitaal ingemeten met een ankertolerantie van +/- 3mm, die later weer werd gecorrigeerd naar 0mm. Dit was mogelijk door een slimme stelmogelijkheid: per anker een op maat gemaakt “pom blokje”.

De 1250 ankerhaken van de ophangconstructie zijn bevestigd aan de stalen constructie. Aangezien de staalconstructie uitzet door temperatuurverschillen, vooral tijdens de bouw, is de gehele composietgevel (ook nog eens) zwevend op de ophangconstructie gemonteerd. De staalconstructie kan zo achter de elementen krimpen en uitzetten.

Na montage zijn de elementen op de naden aan elkaar verlijmd, hiervoor is een hulpmiddel met zuignappen ontwikkeld.
Daarna zijn de naden vlak geplamuurd, is de gehele gevel geschuurd en in één keer van een primer- en aflaklaag voorzien.

Voor het coaten is een spuitcabine om de bouwplaats heen geplaatst. Deze was opgebouwd uit steigerwerk en volledig ingeseald met folie aan de binnen- én buitenkant. De bouwplaatsvloer
werd nat gehouden en luchttoevoer en afzuigventilators met filters werden in de steigerwand geplaatst. Een team van professionele jachtschilders heeft - nat in nat - de gehele gevel in één keer hoogglans wit gespoten.

Het resultaat is verbluffend en precies naar wens van Benthem en Crouwel!

 

Film montage gevel

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl