Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Hout leeft?!

Kaplakozijn (bron: Architectenweb)
Kerto Lignatur Dickholz Jan Willem vd Kuilen

20 september 2001: Verslag van de activiteit Hout leeft?! op 19 september 2001. Arie Mooiman, technisch secretaris van Centrum Hout en initiatiefnemer “Hout en mensen zijn vergelijkbaar: van ver af lijken ze veel op elkaar, van dichtbij zijn ze zeer verschillend en allen uniek.”


Hout leeft?!

Arie Mooiman valt spontaan in met een overzicht van fraaie houten gebouwen bij afwezigheid van Ids Haagsma. Hij blijkt niet de tijd te hebben gehad om de studentenlezing aan te passen aan het oudere Booosting-publiek, hij heeft gelijk; mensen en hout hebben wel wat samen: sommige figuren die op de plaatjes schitteren blijken uit een behoorlijk stuk hout gesneden.

Jan Willem van de Kuilen, TUD Civiele Techniek en Geowetenschappen geeft een overzicht van nieuwe materialen en nieuwe producten op basis van hout. Voor het gemak verwijzen wij deze keer naar Het Houtblad, editie april 2003, pagina 12-15! Een internationaal overzicht van over onder andere Amerikaanse I-liggers, Fins Kerto, Duits Dickholz en Zwitsers Lignatur.

Dirk van de Kooij, een van de Kapla-kozijn - stuurgroepers. Waarom Kapla? Kozijn plaatsen in een huis, en niet een huis bouwen om een kozijn heen. Kozijn en metselwerk los houden is een fraai gezicht. Het is rondom vrij.
Wat IFD pluspunten: Kapla, een houten kozijn wordt mechanisch geplaatst in afgelakte en beglaasde vorm. Het in de fabriek voormaken, schilderen en glaszetten garandeert een hogere kwaliteit. Het mechanisch inhijsen en monteren lijkt heel eenvoudig en kan ook snel in een manuur: lekker goedkoop. Er hoeft geen gebruik te worden gemaakt van een stelkozijn.

Kozijnen blijken uitneembaar bij renovatie en te scheiden bij sloop. In een nieuwbouwproject in Nieuw-Lekkerland zijn dit jaar de 1e Kapla’s met succes toegepast. Tezijnertijd zal Kapla ook haar toepassing vinden in bestaande woningbouw. Dirk schat dat er nog zo’n twee jaar nodig zijn om de detaillering van het kozijn te begeleiden. O.a. Kapla wordt gemaakt in de timmerfabriek Adriaan van Erk, waar we vandaag zeer gastvrij onthaald zijn.

Kapla is ontwikkeld door NVOB, VG-Bouw en NBvT. Met medewerking van AVM, BNA, SBR en toeleveranciers Ubbink, Bodegraven en Illbruck en onder leiding van TNO.

We zijn tevreden. Een mooi voorbeeld van industrieel bouwen en Mooiman had gelijk. Mensen en hout lijken op elkaar: veel geïnteresseerden - waaronder eindelijk ook weer eens wat van de jongere garde- deerden het noodweer niet.

Jolanda Steenhouwer
Secretariaat Booosting

 

Aankondiging Hout leeft?!

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl