Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Textiele Architectuur

Textiel Blob
vlnr: Atto Harsta, Els ZIjlstra, Florentijn Vleugels en Rogier Houtman

01 december 2001: Verslag van de themabijeenkomst Textiele Architectuur van 29 november 2001: De voor- en nadelen van lichtgewicht constructies.


De voor- en nadelen van lichtgewicht constructies

De locatie was op deze stormachtige dag Villa Arena waar het dak is gemaakt van lichtgewicht ETFE kussens.

 

Florentijn Vleugels van Benthem & Crouwel licht het ontwerp toe.
Villa Arena is een luxe overdekte woonboulevard, waarbij de consument zoveel mogelijk dient te worden binnengehouden. Dit gebeurt door het creëren van een buitengevoel met een binnenklimaat. De ETFE kussens in de dakconstructie zijn gekozen om de staalconstructie slank te houden en omdat de knik in de plattegrond en het dak makkelijker te realiseren was met folie dan met glas. De ETFE kussens staan voortdurend onder druk, waarbij de hoofddraagconstructie voor de toevoer van lucht zorgt. De LTA-waarde is 0,4, waarbij de bovenlaag voor 75% is bedrukt met zilverkleurige bolletjes. Het materiaal is relatief kwetsbaar, daarom zijn vogeldraadjes op de profielen aangebracht om vogels af te schrikken. Eventuele schade is echter binnen twee dagen verholpen.

Atto Harsta van Aldus bouwinnovatie heeft een bijzondere relatie met textiel. Zo paste hij opgespannen textiel toe als doorvalbeveiliging bij de renovatie van een voormalig pakhuis. Hij won de Somphy prijsvraag met “Stretching Screen”, een zonweringsconcept waar de elastische schering met divers inslagmateriaal variabele LTA-waarden kan bereiken, al naar gelang de behoefte van het moment. Aldus ontwikkelt, in samenwerking met een industriële metaalweverij, diverse architectonische en esthetische metaalweefsels, zoals voor Verosol een zon- en daglichtreguleringsdoek, samen met Renkens advies. Onlangs heeft hij een onderzoek voor Ten Cate Technical Fabrics afgerond waarbij textieltoepassingen in de bouw werden onderzocht.

De voordelen van textiel: licht van gewicht, maatongebonden, textiel kan zowel scheiden als doorlaten, is transparant/translucent, textiel heeft goede tactiele eigenschappen; het is warm en zacht, het is industrieel verwerkbaar, kan worden bedrukt en heeft een brede toepassing in kunst, mode en bouwkunst.

Rogier Houtman
van Tentech in Delft; dit bureau ontwerpt, berekent en tekent uitsluitend tentconstructies voor architecten, podiumbouwers en zeilmakerijen. Er volgt een indrukwekkend verhaal over vormmogelijkheden, van vlak, enkele kromming en dubbele kromming, anticlastisch en synclastisch (opblaasbaar) en dit alles geïllustreerd met 3D computermodellen. Voor tentconstructies wordt voornamelijk gebruik gemaakt van polyesterdoek met PVC coating, of glasvezeldoek met Tefloncoating (polytetrafluoretheen). Hieruit blijkt wel dat textielconstructies een complex specialisme vormen.

Na deze aubade over textiel wordt het tijd voor de tegenlezing door ondergetekende. Vooral de veelgehoorde voordelen van lichtgewicht worden kritisch belicht. Waarom moeten statische constructies zo nodig licht van gewicht zijn? Zolang het niet vliegt, rijdt, vaart of beweegt brengt het zelfs alleen maar nadelen. Kijk naar de drie biggetjes en de grote boze wolf: de bescherming, stabiliteit en duurzaamheid komen in gevaar als het licht, snel en makkelijk moet. Nog verder bekeken: men tart zelfs de oerformule waarin de duurzaamheid is gerelateerd aan de energie die het kost om iets te maken. Van kathedralen tot de mens, van eendagsvlieg tot circustent, van olifant tot snel groeiende plantjes; de constante factor is overal aanwezig. De keuze voor textiel dient dus goed overwogen te worden, waarbij het ontwerp nadrukkelijk vraagt om de voordelen van textiel.

Els Zijlstra
Directeur Materia
Vice-voorzitter Booosting

Aankondiging Textiele architectuur

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl