26 september 2002: Verslag van de architectenpresentatie van 26 september 2002. Wat wil de architect?
Wat wil de architect?
Het is al weer vijf jaar geleden dat zich een aantal nieuw aangesloten architecten presenteerde. Nu een nieuwe ronde met in de hoofdrollen de architecten :
- Frido van Nieuwamerongen en Jan Koelink Arconiko
- Jeroen Mensink JMDS
- Joop Petit Snelder Vola Petit
- Lars Courage Courage
- Margarette Neep RPHS
Arconiko architecten ziet zichzelf als ruimtemaker. Tegenstrijdige eisen vormgeven in een ruimtelijk gebouw. Ook Arconiko maakt in de dagelijkse praktijk de spanning mee dat er architectuur gemaakt dient te worden terwijl daarvoor eigenlijk geen mogelijkheden voor zijn. Veel ambities, geen geld. ”Detailleren met standaarddetails of details weglaten. De Pétanquehal De Goede Worp, waar we vandaag te gast zijn, is daarvan een goed voorbeeld. Een simpele opzet met veel daglicht en mooie houtconstructies. Voorts is communicatie een belangrijk begrip in de diverse samenwerkingen; Jan en Frido vinden een gelijk belang van alle partijen in het bouwproces heel belangrijk. Indien een opgave aanvullende specifieke kennis vergt, dan kan het team aangevuld worden met andere bedrijven. Voor produktontwikkeling: Ejok design, voor bouwinnovatie: Aldus Innovatie. Enkele projecten: Atelier Almere, Pakhuis Almelo,KISS, Hof Zoudenbalch Utrecht, Modomus. Met een computercompilatie wordt de presentatie beëindigd. Een link naar de reclamewereld “…..free to be….”.
Eenmanszaak JMDS, van en door Jeroen Mensink is een ontwerp- en onderzoeksbureau. De jonge architect “moet toegeven dat hij af en toe een beetje aan het prutsen is.” Hij zoekt nu samenwerking met andere architectenbureaus en werkt vier dagen per week bij Zwarts & Jansma. De projecten die worden getoond, zijn o.a. een boekenkast, het Bagijnhof in Delft, zijn afstudeerproject op AA Schiphol. Het onderzoek van Jeroen loopt uiteen van cadcammogelijkheden tot de oorsprong van de moderne architectuur, waarvoor hij regelmatig monotours onderneemt. Een actieve lezer, schrijver, filosoof én jonge architect.
De lusten en de lasten van productontwikkeling staan voor Joop Petit van Snelder Vola Petit architecten vandaag centraal. SVP is een landelijk opererend bureau met 34 werknemers. Na enkele voorbeelden van grote en kleine projecten wordt ingezoomd op de dagelijkse problematiek van de architect: organiseren! Vanuit zijn eigen frustratie over het grote aantal fouten dat zich in een bouwproces voordoet, heeft Joop een integraal informatie-organisatiesysteem ontwikkeld. Tijd, geld en kwaliteit zijn randvoorwaarden, met als doel beter samen te werken, een duidelijk beheersbaar budget per bouwdeel en verlaging van de totale bouwtijd te realiseren. Resultaat is de internetapplicatie: AnyWare. Een E-businessplatform met een reeks softwareproducten en –diensten die de mogelijkheid bieden om succesvol samen te werken. Het publiek is één en al oor, eindelijk een mogelijkheid voor accurate en persoonlijke informatie.
Lars Courage is precies één jaar geleden gestart met zijn eigen architectenbureau Courage. Lars is in 1995 afgestudeerd aan de TU Delft en heeft werkervaring opgedaan bij Plan architecten, Octatube en Cepezed. Hij hecht belang aan een grote interactie met de opdrachtgever aan en heeft een vast samenwerkingsverband met een ‘bouwteamman’ die de conventionele aannemer vervangt. Speerpunten zijn IFD (Licht versus zwaar) en productontwikkeling. In dit kader stipt de TUD-gastdocent nog even de gebrekkige afstemming van theorie en praktijk aan. Er is een parallel met het denken van Joop Petit, “beheersing van het bouwproces teneinde als architect je ideeën beter uitgevoerd te krijgen”. Courage heeft bij Europan 6 de eerste prijs ontvangen voor een Apeldoorns Project.
En dan de enige vrouwelijke presentator, Margarette Neep van RPHS architecten te Voorburg. Een groot bureau met vier partner-architecten en tachtig medewerkers werkzaam op twee vestigingen. Men ontwerpt vooral traditionele, grote woning- en winkelcentra. Veel stedelijke herontwikkelingsprojecten, bankgebouwen, allemaal complexe opgaven. De innovatie zit hem vooral “in het leren van eenvoudige dingetjes”. Als doelstelling schetst Neep het realiseren van nieuwe producten vanuit een integrale samenwerking met de opdrachtgever; gebouwen mooier en gedetailleerder willen maken.
Aan het eind van lezingen ontstaat er een discussie, ingezet door de spreekstalmeester van deze middag Eduard Böhtlingk, over de rol van de architect. Centraal thema is communicatie, in zeer brede zin des woords.
Is de architect nog wel baas in het bouwproces of zal hij verworden tot een verkoper bij wie een klant een huis uit zijn voorbeeldenboekje bestelt? De aanwezige producenten zien die ontwikkeling al in de praktijk. De aanwezige architecten moeten daar niets van weten. Zij zien zich juist steeds meer specialist worden bij de toename van de complexiteit van de opgaven. Essentie blijft dat de architect zijn/haar nek moet blijven uitsteken, niet bang moet zijn, zijn taak in het ingewikkelde bouwproces moet zoeken en open moet staan voor samenwerking met verschillende disciplines.
De informatieve middag werd afgesloten in de mooie hal van Arconiko architecten met een potje jeu-de-boulen onder leiding van een aantal enthousiaste clubleden.
Eduard Böhtlingk
Böhtlingk architectenbureau & Booosting bestuur
P.S.
U zou, voor zover u dat nog niet heeft gedaan, eens het proefschrift van dr Mieke Oostra: Componentontwerpen de rol van de architect in productinnovatie moeten lezen. “…..door de heersende opvatting dat voornamelijk toeleveranciers productinnovaties initiëren, blijven mogelijkheden tot componentontwerpen onderbenut.” In haar publicatie wordt aangegeven hoe daarin verandering is aan te brengen!
Aankondiging Architectenpresentatie 2002