Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Plakken met tapes en folies

24 september 2003: Verslag van de Booosting branchevreemd bijeenkomst bij 3M NL Ontwerpen met tapes en folies.



De vele nieuwe toepassingsmogelijkheden van folies inspireert veel ontwerpers en uitvoerders getuige de recordopkomst op 23 september bij 3M Nederland in Zoeterwoude. Deze middag was in twee delen geknipt. Eerst de tapes, daarna de folies.


Frido van Nieuwamerongen
toonde een van de meest radicale toepassingen van tapes. In het door zijn bureau Arconiko architecten ontworpen kunstenaars atelier/woning is letterlijk de hele gevel geplakt. De kunststofplaten, de kozijnen er komt geen schroef of spijker aan te pas. Vooraf is een aantal experimenten genomen om de sterkte en de waterdichtheid te beproeven. Deze testen verliepen goed en ook nu, na vier jaar, blijkt de gevel zich goed te houden. Grootste probleem bij de uitvoering bleek de onmogelijkheid de elementen te positioneren. Eenmaal vast is vast en dat is soms lastig als je met 6 meter lange kunststofplaten in de wind aan het monteren bent.


Erik de Ridder van 3M (Masshechusettes - VS) bevestigde dit probleem. Lijmen vergt goede geconditioneerde omstandigheden. 3M kan voor elke toepassing een tape maken, de wijze van montage is cruciaal voor de uiteindelijke sterkte. Om garantie te kunnen geven dient de uitvoering volgens exact vastgelegde omstandigheden verricht te worden. Dit blijkt op de bouw niet goed mogelijk, waardoor 3M vaak geen garantie kan verlenen. Uit de discussie met de zaal bleek de bouwwereld vooral te worstelen met de garanties en de wijze waarop overheden kunnen worden overtuigd. Omdat de Ridder onvoldoende op de hoogte was van de bouwprocedures kon hij de vragen onvoldoende beantwoorden. Hij wekte de indruk dat lijmtechnieken in de bouw weinig interessant is voor een bedrijf als 3M.


Het tweede deel van de middag stond in het teken van de folies. Voor deze afdeling is de bouw een bijzonder interessante markt. Met name de beveiligingsfolies en de zonweringfolies zijn een grote markt.
De meeste aandacht ging echter uit naar de nieuwe lichtverstrooiende folies. Zoals in een gebouw van UN studio in Almere. Door de lichtverstrooing reageert het gebouw continu verschillend op zijn omgeving wat een beweeglijk gebouw maakt. Een andere toepassing van reflecterende folies is de visible mirrorfolie met een reflectie van 98%. Deze folie vindt zijn toepassing in lichttubes waarmee direct daglicht diep een gebouw kan worden ingebracht, bijvoorbeeld bij hele diepe gebouwen of ruimten onder de grond.

In de traditionele Booosting-tegenlezing daagde Atto Harsta van Aldus bouwinnovatie, 3M uit meer samen met de bouw- en ontwerpwereld nieuwe oplossingen en toepassingsgebieden te onderzoeken. Inititatieven die nu nog niet direct commercieel zijn worden vaak niet ondersteunt terwijl deze toch een opstapje naar nieuwe toepassing kunnen zijn. Ondanks dat 3M zijn innovatieve vermogen zo ophemelt, wordt dit door de bouwwereld niet bemerkt. Innovatie met de vakwereld zou interessante resultaten kunnen opleveren. Jan van Rongen van 3M nam deze kritiek, die in de discussie over tapes ook al uit de zaal opborrelde, ter harte. Hij zegde toe te bekijken of vernieuwingen meer in samenwerking met de bouwereld konden worden uitgevoerd. De toekomst zal leren of het bedrijf ook werkelijk iets met deze aansporing zal doen. Het zou zich hier wel eens kunnen wreken dat 3M Nederland toch vooral een verkoopkantoor is en dat het werkelijke onderzoek in de Verenigde Staten verricht wordt.

 

Aankondiging activiteit Ontwerpen met tapes en folies

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl