Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag bedrijfsbezoek VPT

Arnold Versteeg, directeur VPT Versteeg toont een artpunch van Miss Monroe   Hans Kalkhoven (atelier Pro) en VPT ontwikkelden een neiuwe aansluitlas voor stijlen en regels

03 december 2003: VPT Versteeg en VMG zoeken pro-actieve samenwerking met ontwerper en dat leidt tot vaak tot kunstjes met staal


Aan de rand van het historische Heusden liggen twee interessante metaalverwerkende bedrijven.
VPT Versteeg bundelt een aantal technieken om uit vlakke staal of aluminium plaat eindproducten te vervaardigen. De basistechnieken bestaan uit ponsen, doordrukken, snijden en vouwen. Met het ponsen worden platen geperforeerd dan wel van een reliëf voorzien. Dat kan leiden tot een repeterend patroon, maar door te spelen met gatafmetingen en vervorming van het metaal, wordt ook een vormgevingstool aangereikt waarmee naar hartelust patronen kunnen worden ontworpen.

Interessant zijn ook het lasersnijden en vooral ook het vouwen. Bij beide technieken wordt rechtstreeks uit een CAD-tekening de machine aangestuurd. Complexe snijvormen worden zo mogelijk en een ingenieuze machine vouwt in één productiegang van vlak tot complexe vorm (3-D producten). De uitnodiging had niet voor niets de titel Kunstjes met staal.

VPT is vanuit de historie gewend om een ‘u vraagt wij draaien bedrijf’ te zijn, maar meer en meer zoekt men pro-actief de samenwerking met de ontwerper. Dat verklaart waarom op 2 december 2003 Booosting als eerste externe gezelschap bij VPT warm werd onthaald. Na enkele bedrijfspresentaties door Arnold Versteeg (directeur VPT Versteeg) en Peter Moser (Hoofd marketing & verkoop VPT Versteeg) was het bezoek van de fabriek natuurlijk een hoogtepunt. Voor de aanwezigen een indrukwekkende belevenis om te zien hoe een klein bedrijf van circa 25 medewerkers, groot kan zijn in zijn specialisatie.

Aansluitend werd ook het zusterbedrijf Versteeg Metaalgroep (VMG), producent van balkon- en galerijhekken bezocht. In samenwerking met Atelier Pro is een concept ontwikkeld waarbij het laswerk bij de aansluiting tussen stijlen en regels kon worden vermeden. Architect Hans Kalkhoven van Atelier Pro lichtte deze coöperatie toe. Resultaat: een enorme gewichtbesparing én een fraaier resultaat.

Jammer dat het bedrijf niet bij de toegang zelf ook een hek had geplaatst. Dat leverde voor één van de bezoekers een dieptemeting van de gracht en dus een nat pak op. Een dompertje (dompeling) op een verder zeer geslaagde dag.

Jos Lichtenberg

Ex-voorzitter Booosting
Hoogleraar productontwikkeling TU/e



Klik hier voor de aankondiging van deze activiteit.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl