Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag 15 jaar Booosting - André Roelofsen 2

Kartonnen koepel - Octatube  6 B's Schema voor het bouwen van scenario's - Jouke Post we are only in it for the money - Nico Noort

01 februari 2004: De Belemmering


De Belemmering
Een 2e impressie van de dag door André Roelofsen


Het ging snel, negen bouwinnovatoren uit diverse disciplines kregen ieder vijf minuten voor hun standpunt. En dagvoorzitter Jan Westra was onverbiddelijk.

 

Mick Eekhout, hoogleraar productontwikkeling TUD en directeur Octatube Space Structures, ontkent aanvankelijk dat innovatiebelemmeringen zijn. Toch blijkt dat dát toch niet helemaal waar kon zijn.

Innoveren in allerlei aspecten van de bouwkolom is wat hem betreft vooral een zaak van mentaliteit van de slimme, creatieve volhouder. Pas met voldoende eigenschappen als schranderheid, improvisatietalent, overtuiging en naïviteit, zal de innovator de weg naar een origineel resultaat kunnen vinden. Ook de scheiding tussen ontwerpen & engineering en produceren & uitvoeren blijkt een structureel struikelblok. Hij ziet één oplossing: qua zeggenschap alles in één hand (de probleemeigenaar) en qua verantwoordelijkheid alle risico's 'bij elkaar vegen'.

 

Kortom, beheerst experimenteren met behulp van prototypebouw en zo een goede integrale beoordeling mogelijk maken.Booosting 15 jaar_MickEekhout_13januari2004

 

 

Jouke Post, directeur XX architecten, hoogleraar  Bouwtechnisch ontwerpen TU/e: innovatie kent geen belemmeringen. En hij somt moeiteloos talloze Booostinginnovaties, als de Infra+vloer, construerend glas, zappi, Schiphol flexpier, en de drijvende weg.


Een belangrijke rol ziet hij voor Booosting weggelegd in het faciliteren van vooral samenwerkingsverbanden en het aanreiken van maatschappelijke toekomstscenario's. Dit alles om de innovatie een plek te geven en waar nodig passend te maken.

 

Om innovaties structureel in een organisatie in te bedden introduceert hij de 6 B's van Bestaansrecht, Bouwen, Betrekken, Benutten, Beleven, Borgen. Hij wil vooral ruim baan voor Booosting als plek waar Benutten, Beleven en Borgen wordt beleden.

 

Nico Noort, projectmanager Market & Business Development bij Corus, bood ons inzicht in Frank Zappa en zijn Mothers of Invention. Een naam gebaseerd op een oud engels gezegde: "necessity is the mother of invention".

Voor grote staalbedrijven geldt dat zij vooral erg vroeg in het bouwproces zitten en daardoor slechts een beperkte rol kunnen spelen in de eindmarkt. Als er al sprake is van samenwerking in het bouwproces, vindt dit erg op adhoc-basis plaats en met steeds wisselende partijen. Hierdoor gaat opgebouwde en overgedragen kennis vaak weer snel verloren.


Noort rond af met de stelling dat men niet ontkomt aan de werkelijkheid van de markt die het directe financiële gewin blijft beschouwen als 1e prioriteit We are only in it for the money.

 

Klik hier voor een 1e impressie van De Belemmering.


Klik hier voor een 3e impressie van De Belemmering.

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl