Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag 15 jaar Booosting - Jouke Post

Jouke Post

14 januari 2004: Ik wil voortaan jonge sprekers


Een overweging na het 3e lustrum: ik wil voortaan jonge sprekers door Jouke Post

Het thema van de lustrumdag ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van Booosting was De belemmering van innovatie. De sprekers waren uitgenodigd hierop in te spelen en voorzetten te doen; leidend tot het middagprogramma “De oplossing” en gevolgd door “De versnelling”. Natuurlijk waren er ook sprekers die zich aan de opgave hielden. Er werd dan ook door sommigen naarstig gespeurd naar belemmeringen. In mijn ogen een tamelijk hopeloze oefening, immers innovatie bloeit en groeit door belemmering. Maar de zaal was vol (verwachting), de sprekers gingen er tegenaan en Jan Westra, als moderator, trachtte te ordenen, te sturen en te enthousiasmeren. Toch werden er interessante punten genoemd in het 1e deel, het zou goed zijn dit in een het jubileumboek te verwerken. Evenals de voorzetten tot een structuur voor het initiëren van innovaties.

Het rondje De oplossing met behulp van Syntens, vond ik zelf niet tot het Booostingniveau komen. Het probleem van dergelijke professionals is toch altijd dat zij hun kunstje doen en te weinig van de inhoud weten om de speld in de hooiberg te vinden. Zo werden opmerkingen die niet eenvoudig geplaatst kunnen worden, afgeserveerd, terwijl de kracht van Booosting juist zit in het prikkelen en initiëren van kansen. Dit leidde er toe dat noch De Oplossing, noch De Versnelling eye-openers boden. Ze klopten wel, maar er is meer gezegd dan er is samengevat. De zaal was hierdoor verdeeld in de waardering over de inhoud van het symposium. Enerzijds is het altijd goed om het net weer eens bij te werken, anderzijds wil je toch graag verfrist en geprikkeld een symposium verlaten.

Dit zo overwegend, bracht mij dat tot een andersoortige aanbeveling aan de nieuwe voorzitter en het bestuur. Het zou verstandig zijn voor de volgende spreekbeurten een leeftijdslimiet voor sprekers uit de eigen geleding te hanteren. Sprekers boven de veertig jaar kunnen bij hoge uitzondering nog toegelaten worden. Niet omdat die niets te vertellen hebben, integendeel, maar veelal weten we al wat hen beweegt. De jongeren krijgen zo kansen hun visies en gedachten te etaleren. En wij, de ouderen, kunnen dan als een soort Muppets op het balkon zitten, om vandaar uit (terecht) commentaar geven.

Zo hebben we een kans dat Booosting echt van binnenuit vernieuwd. Gezien de leeftijd van Booosting zal het wel een tijdje puberen worden, maar de verwachting is groot!

 

Post is directeur van XX architecten, hoogleraar Bouwtechniek TU/e en lid van de Raad van Advies van Booosting

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl