Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Slimbouwen in de praktijk

Jooste Vermeer (li) geeft uitleg aan Jos Lichtenberg
Directeur Marc van Delft heet iedereen welkom in hun nieuwe kantoor Alle installatietechniek is netjes weggewerkt

09 februari 2006: Verslag van de Themabijeenkomst Slimbouwen in de praktijk


Op 8 november 2005 was Booosting te gast bij de Van Delft Groep, in hun nieuwe onderkomen in Nieuwkuijk.


Jos Lichtenberg
, u wel bekend naar ik aanneem, op wiens initiatief we hier bij elkaar zijn, start met een reeks projectfrustraties.”Everything is just sooo unfair, als slechts één adviseur de hakken in het zand zet en een nieuw idee dus de grond inboort." Hij is groot voorstander van een efficiënt en goed geregeld volgorderlijk proces. Het is een raadsel waarom het niet lukt dat voor elkaar de krijgen in de bouw. Het lijkt zo logisch wat hij beweert.
Slimbouwen is niet alleen hier bij de Van Delft Groep in praktijk gebracht, Lichtenberg toont veel voorbeelden van formaat. Hij is zo eerlijk te melden dat geen van de projecten feilloos is: “Bij elk project klopt iets niet, telkens was de uitvoering anders. Het is onderzoek in de praktijk.”

Marc van Delft, directeur van de Van Delft Groep is voor zijn nieuwe kantoor en bedrijfshal op zoek gegaan naar dubbelfuncties en een optimum tussen minder installaties en een passief klimaatsysteem. In veertig weken bouwtijd, 1250 m2 kantoor, 1400 m2 bedrijfshal voor 120 werknemers, tegen € 2,5 mln bouwkosten.
Een positieve man: “De bouw is verschrikkelijk ondernemend en creatief: met 15% faalkosten weten zij toch rendement te halen.”
Hij is een voorstander van procesinnovatie; noodzakelijke uitgangspunten voor deze installateur:
• Kennis toevoegen bij het begin van het proces
• Gebundelde kennis uit verschillende disciplines. Hoeft niet altijd nieuwe dingen te verzinnen, maar wel doén met elkaar wat we al weten.
• Alle participanten zijn even belangrijk, schat een ieder in op zijn waarde: laat een aannemer niet ontwerpen en verwacht niet dat een architect alle standaardmaten weet.
Niet voor niets de bedenker van www.iloveteambuilding.nl.

Joost Vermeer
over de toepassing van Slimbouwen en de interactieve installaties. Het gaat over de A+ vloer, waarbij bereikbaarheid belangrijk is. Een dubbel afgiftesysteem in de vloer, systeemwanden, holle vloeren, een beperkte omvang van de installatie, verwarmen en koelen met betonkernactivering, goede isolatie en buffering van warmte en kou in de vloer bedrijfshal. Ja er blijken 400 datapunten in het gebouw om het klimaat af te regelen. Al met al een heel geschuif met energie.

Er is één verticale buis als warmtewisselaar waar een heel stelsel van leidingen op uitkomt, het wordt de komende maanden uitgetest. Na één jaar, als alle seizoenen een keer zijn losgelaten op de installatie, kan deze fijner afgeregeld worden. Extreem laag geïnstalleerd vermogen: 2 machines van 30 kW; de 1e 30 kW is bestemd voor het grootste deel van het jaar en wordt optimaal belast, de 2e 30 kW is reserve. Veel experimenten dus.


Peter Luscuere, directeur van Heugten installatietechnisch bureau, vraagt zich af hoe een hybride gebouw intelligent te gebruiken is.
Luscuere is tevens hoogleraar Installatietechniek (TUD) en pleit voor veel meer zinvol bouwonderzoek en het beschikbaar stellen van deze kennis. Het onderzoek dient aangestuurd te worden vanuit de dagelijkse praktijk.
Geen tegenlezing, wel een Booostingman in hart en nieren.

 

Karel Vollers
Secretaris Booosting

 

Klik hier voor de aankondiging van deze activiteit.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl