Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Architectenworkshop Gegoten Composietsteen

   De architectenworkshops zijn een initiatief van architect Frido van Nieuwamerongen

26 oktober 2009: Verslag van de 1e Booosting Architectenworkshop met gegoten composietsteen
bij PP Gevelbouw.


Al doende ontdekt de architect zijn producten

Booosting stimuleert innovatie. Herhaaldelijk constateert zij dat de samenwerking tussen producent en architect tot verrassende vernieuwingen leidt. De architect brengt creativiteit in, de producent technische kennis. Samen ontdekken ze nieuwe mogelijkheden.Onder de noemer Ontwerpen in de fabriek.


Maar wat gebeurt er als de architect meer inzicht in het productieproces krijgt? De geheimen van het materiaal leert kennen. Komen er dan andere oplossingen uit? Opent dit nieuwe wegen? Deze vragen staan centraal in het Booosting project ‘architect op de werkvloer’.

22 september 2009 was de eerste bijeenkomst bij PP Gevelbouw / Holonite in Ochten. Deze bedrijven maken vooral gevelmaterialen van composietsteen. Holonite is gespecialiseerd in driedimensionale geveldelen, PPG met name in vlakke gevelplaten.
De dag begon met een introductie over de technische aspecten van de composietsteen. Dit materiaal, vroeger vaak foutief polyesterbeton genoemd, bestaat voor tachtig tot negentig procent uit natuursteenkorrels. Kunstharsen vormen vervolgens het bindmiddel. Daarnaast kunnen nog andere stoffen worden toegevoegd zoals kleurpigmenten of glas om het materiaal een bijzondere expressie te geven. Het oppervlak kan , net als natuursteen, op velerlei manieren behandeld worden. Groot voordeel van het materiaal is dat er geen dure mallen nodig zijn. Vormvariatie is al in kleine aantallen aantrekkelijk.

 

Omdat composietmaterialen en kunstharsen al snel als minder duurzame materialen worden gezien zijn beide bedrijven druk doende milieuvriendelijke oplossingen te zoeken. Voor het bindmiddel wordt gezocht naar biopolyesters, denk aan citroenzuur. Voor de vulstoffen kunnen ook afvalmaterialen gebruikt worden, gemalen betonsteen bijvoorbeeld.

Na de technische uitleg van Roland De Hullu, Hoofd innovaties Holonite en een rondleiding door de fabriek moesten de architecten zelf aan de slag. Gehuld in smetteloos witte laboratoriumjassen en voorzien van de nodige maatbekers, mengsels en mallen konden ze de opgedane kennis in de praktijk brengen. Eerst nog verkennend om de materie onder de knie te krijgen, maar al snel driftig experimenterend met mengsels, toeslagstoffen en oppervlakbehandelingen. Knikkers, munten, stro, bloemen, bladeren werden als basisstof gebruikt, soms met verrassende effecten. Soms minder spectaculair dan de ontwerper zich had ingebeeld. Het bleek de architecten al snel dat kleine aanpassingen in de mengsels grote gevolgen voor het eindresultaat konden hebben. Met een kleine mengselverandering bleek het eerst zo transparante materiaal te veranderen in een paarse gelatinegelei.

Op de werkvloer ontdekten de architecten de grenzeloze mogelijkheden om een eigen expressie aan het materiaal te geven. Maar de tijd bleek te kort om dieper op de mogelijkheden van het materiaal te geraken. Daarvoor lijkt meer tijd voor reflectie nodig.

Booosting organiseert elk jaar een Architectenworkshop. Telkens zal een ander materiaal van een ander bij Booosting aangesloten organisatie centraal staan.

Ontwerpen in de fabriek wordt vervolgd.

Frido van Nieuwamerongen
Arconiko architecten

 

aankondiging van deze activiteit

zie ook booosting nieuwsbrief #99

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl