Ontvang onze nieuwsbrief:

Eerste energieneutrale gebouw met een Excellent ontwerpcertificaat NL voor atelier PRO

Enexis Maastricht
Zonnewarmte in groene long zorgt voor voorverwarming van de ventilatielucht. De sculpturale gevels zijn geïnspireerd op een werk van kunstenaar Jan Schoonhoven Gevelfragment

22 november 2011: Voor de ontwerpfase van het Enexis regiokantoor Maastricht heeft atelier PRO het BREEAM-certificaat 'Excellent' ontvangen.


Enexis is beheerder van het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland.De blijvende ontwikkeling van de inrichting van een slim energienet en de bouw van duurzame huisvesting horen daarbij. De regiokantoren in Maastricht, Venlo en Zwolle zijn energieneutraal. Ze bieden niet alleen onderdak aan de bedrijfsonderdelen die verantwoordelijk zijn voor aanleg, beheer en onderhoud van de energienetwerken, maar voldoen ook aan zeer hoge eisen van duurzaamheid: energieneutraliteit, modulaire bouw, comfort, lage exploitatiekosten en een flexibel gebruik.

Modulair gevelsysteemDe sculpturale gevels zijn geïnspireerd op werk van de kunstenaar Jan Schoonhoven en worden gemaakt van een lichtgewicht composiet. Ze zijn in hun vorm zonwerend en voorkomen dat het extreem goed geïsoleerde gebouw (Rc > 6 m²K/W) teveel opwarmt door directe zoninstraling. Toch garanderen ze wel voldoende daglicht en uitzicht. De composietgevel is het uiterlijke kenmerk van de nieuwe energieneutrale Enexis regiokantoren.

Groene long
Het centrale atrium in het gebouw werkt als een groene long: een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatielucht wordt aangezogen. Als gevolg van de zoninstraling wordt in de winter de ventilatielucht voor het gebouw duurzaam voorverwarmd. In de zomer wordt de opwarming van de groene long gebruikt voor het duurzaam regenereren van het toegepaste warmte- en koudeopslag systeem in de bodem. In de winter werkt de groene long als een wintertuin, in de zomer kan het glasdak open en is het een binnentuin. De planten in de groene long zuiveren het fijnstof uit de ventilatielucht.

Klimatisering en energieopwekking
Het door atelier PRO en Deerns ontwikkelde installatieconcept is gebaseerd op het efficiënt toepassen van de bekende technieken. Warmte en koude wordt opgewekt door warmtepompen en energieopslag in de bodem. De afgifte van warmte en koude vindt plaats middels individueel regelbare klimaatplafonds.

Duurzaam gebruik
Naast het ontwerpen van een energiezuinig gebouw is het ook van belang dat het gebouw duurzaam geëxploiteerd wordt. Enerzijds wordt dit bereikt door de gebouwgebruiker middels een energiespiegel bewust te maken van zijn / haar energieverbruik. Anderzijds wordt de jaarlijks verbruikte hoeveelheid energie gecompenseerd middels photovoltaïsche cellen (PV), welke op het relatief grote dakvlak van de bedrijfshal kunnen worden geplaatst. Door het toepassen van PV-cellen kan energie op eenvoudige wijze uitgewisseld worden met het openbare energienetwerk van Enexis. Het energieneutrale ontwerp heeft geleid tot EPC van 0.

Excellent
Voor de ontwerpfase van het Enexis regiokantoor Maastricht heeft atelier PRO het BREEAM-certificaat 'Excellent' ontvangen. Tijdens het Duurzaam Gebouwd congres op de Dag van de Duurzaamheid 2011 reikte de Dutch Green Building Council het aan atelier PRO architekten.

Van Harte Proficiat!



Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl