Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag projectbezoek Parkeergarage CAN fase 1

   vlnr Willem Hoebink, Jan Couwenberg (Leebo), Jan Klomp (Heren 5), Jan Hein Daniëls

15 november 2011: Verslag van het projectbezoek aan Parkeergarage CAN (Centrumgebied Amsterdam Noord) fase 1 van Heren 5 architecten op 13 oktober 2011.


Innoveren door samenwerken

Gastheer Jan Klomp, architect en directeur van Heren 5 architecten over Innovatie en integratie. “Ik heb de ervaring dat groepsleden waarde toevoegen aan een onderwerp als je niet angstig bent om je kennis te delen en samen te werken. Innoveren vereist een integrale aanpak. We hadden in dit project overigens nóg eerder bij elkaar moeten aanschuiven. Als je een hoge ambitie hebt dan kun je die alleen realiseren als je op tijd start.”

Een paar tips van Jan op een rijtje:
• Heb de guts om te delen
• Treed eens buiten de eigen paden
• Ontwikkel iets dat nog niet bestaat
• Geef een team verantwoordelijkheid en vertrouwen
• Laat fouten toe, dat is leerzaam
• Probeer het aantal innovaties in één project te beperken

 

Presentatie Jan Klomp en Egbert Duijn (Heren 5):Booosting innoveren door samenwerken_heren5_25okt11



Leebo heeft nauw samengewerkt in de ontwikkeling van een optimale lichte steen met slimme groefjes. Eén model kan op verschillende manieren in een paneel gebruikt worden. Lees hier meer over de LeeBrick® prefab elementen, voorzien van 50% lichtdoorlatende gevelpatroon.
Presentatie Jan Couwenberg - commercieel directeur Leebo:
Booosting innoveren door samenwerken_leebo_25okt11

Lichtkunstenaars Willem Hoebink en Jan Hein Daniëls zijn eensgezind: ”Wij werken graag geïntegreerd: daar wordt een gebouw namelijk beter van.” Achter de translucente Leebo panelen zijn TL buizen gepositioneerd. Ieder paneel werd zo een pixel in een totaalmedium. Vanuit een centrale computer is elk paneel te programmeren. De techniek hebben de kunstenaars ontwikkeld in samenwerking met technicus Gerrit Beking. Gedrieën hebben zij ontwerp, beheer, onderhoud en organisatie in één hand.
Zij zijn vrij laat in het proces betrokken, waardoor de speelruimte om met licht te werken beperkt was. Zo leken de trappenhuizen pal achter de gevel blinde vlekken te worden. In overleg met de aannemer konden nog TL-buizen doorgeplaatst worden. De lichtinstallatie is volledig regelbaar: elke dag een ander gebouw. Als de garage om 21:00 uur dicht gaat, sluit ook de binnenverlichting en is het effect van de gevelverlichting nog sterker.
Het systeem heeft radarsensoren in combinatie met daglichtsensoren, het licht zakt terug als en geen beweging (lees : auto) is. De gevel kan ook als lichtkrant werken!

Voor een uitgebreide technische projectomschrijving zie DAX 29, over Nieuwe ambachtelijkheid en de transparante baksteengevel.

Tegenlezing
Atto Harsta, bouwinnovator en oud Booostingvoorzitter is ook fervent daglichtpromotor. Hij start met een vraag “Welke samenwerkingspartner ontbreekt in dit project?”
We komen niet veel verder dan “de gebruiker”. Maar nee hoor. Hij mist in dit project de natuur. “Ik wil samenwerken met de natuur om iets te bereiken. Als de natuur hier aan tafel had gezeten, had dat een sterkere gevel opgeleverd.” Hij is al jaren gefascineerd door biomimicry: “Natuurlijke processen voltrekken zich ongelofelijk efficiënt en zijn zeer leerzaam. Helaas benutten wij dat onvoldoende.” Ten tijde van zijn voorzitterschap bij ons netwerk lanceerde hij het thema More Nature Inside.
Harsta wil samenwerking met de natuur graag positief inzetten. Hij mist de dynamiek van een groene plantengevel “De omgeving vroeg erom!” De zware baksteengevel zou z.i. best meer Bio-based materiaal mogen bevatten. Hij roept een ieder op tot nog beter nadenken en suggereert het initiatief van Natuur en Milieu: De Nacht van de Nacht: Laat het donker donker op 29 oktober. Het projectteam belooft direct “in de nacht van zaterdag op zondag is het medium CAN donker als de nacht.”

De parkeergarage met de zo vernuftig geïntegreerde verlichting, is bij schemering het beste te zien. Willem Hoebink en Jan Hein Daniels, de Willy Wortels van vandaag, begeleidden ons met veel enthousiasme en kennis tijdens de rondleiding.

Jasper Moelker – algemeen bestuurslid
Jolanda Steenhouwer - coördinator


Klik hier voor de aankondiging van deze activiteit.
Meer presentaties van Booosting.

 

Medium Can 1 from Willem Hoebink on Vimeo.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl