Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Human Driven Healthcare

Entree JBZ
vlnr Mario Hendrikx, Gijs Raggers (beiden EGM) en Wim Matser (JBZ) Rondleiding afd.Verloskunde; vlnr Gemma Koppen, Pieter Walraad en gyneacoloog Mieke Kerkhof De patient meldt zich bij de gele box aan Zitje in een wachtruimte

14 november 2011: Verslag van het projectbezoek aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.


Verslag Human Driven Healthcare

Human Drive Healthcare, een gezamenlijke activiteit van EGM architecten en Booosting, vond plaats op donderdagmiddag 13 oktober 2011 in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Tot het complex behoren onder meer het Regionaal Gezondheidcentrum Reinier van Arkel Groep (Psychiatrische kliniek), Revalidatiecentrum Tolbrug, het Dr. Bernard Verbeeten Instituut voor Radiotherapeutische behandeling en de Kapel.

Het JBZ is het grootste niet academische ziekenhuis van Nederland en behoort door alle noviteiten tot een van de modernste ziekenhuizen van Nederland. Eind november 2010 was de bouwkundige oplevering. Op 27 april werden de eerste klinische patiënten verhuisd en op 24 juni van dit jaar is het nieuwe ziekenhuis feestelijk geopend, bijna vier jaar na de start van de bouw.

Na een korte inleiding van Pieter Walraad van EGM vertelden een aantal betrokkenen over hoe zij het hele proces hebben beleefd.

Projectmanager van JBZ nieuwbouw Wim Matser vertelt enthousiast over de tien jaar ontwikkeling van dit megaproject en het zeer complexe proces van dit 'zorgpark'. Wijzigingen in diagnosevormen vereisen andere technologie en dus ook een ander gebouw. "Omdat deze ontwikkelingen moeilijk voorspelbaar zijn, wilden wij van het gebouw een zo groot mogelijke aanpasbaarheid."Booosting human drivenhealthcare_jbz_matser_13okt11

 

 

Directeur Alex Jansen van Deerns - ingenieursbureau op het gebied van installatietechniek, energie en bouwfysica – vertelt over o.a. hybride OK's en automatische transportwagens: uitgekiende logistiek met hulp van AGV’s Automatic Guided Vehicels. Hij steekt vooral in op duurzaamheid en vertelt o.a. over warmte- en koudeopslag door middel van warmtepompen, waardoor 70% reductie van de verwarmings- en koelkosten bereikt wordt. Er zijn ook klimaatplafonds toegepast voor optimale koeling en verwarming. Enorm veel techniek, maar zo gemaakt dat het bijna niet zichtbaar is.Booosting human driven healthcare deerns_13okt11

 

Jacco van Dijk is directeur van Hurks Oosthoek Kemper. Hij deelt met ons de ontwikkeling van de baksteengevel van prefabbeton. De korte bouwtijd door toepassing van deze prefabgevelplaten en de geïntegreerde aanpak maakte het mogelijk 33 lagen in 33 weken te plaatsen. Ruim 1.100 stuks, zónder metselaar. “Het streven naar een minimaal aantal bouwcomponenten en een groot repeteereffect, maakten dit project in feite meer een logistieke opgave voor Hurks dan een bouwopgave” aldus Van Dijk. De presentatie van Van Dijk Innovatie in prefabbeton.

 

Een bevlogen verhaal van de twee EGM-mers uit het team: architecten Mario Hendrikx en Gijs Raggers. “De opdrachtgevers wilden het meest mensvriendelijke ziekenhuis van Nederland realiseren". Er is uitgebreid overleg geweest met ruim vijftig gebruikersgroepen, variërend van personeel ,van huishoudelijke dienst tot psychiatrie. In de periode dat een patiënt in het JBZ verblijft zijn daglicht, natuur, privacy en een goede nachtrust van groot belang.”
Enkele punten uit hun betoog:
Heldere logistiek
> De verschillende verkeersstromen zijn gescheiden. Bezoekers gebruiken de centrale middengang, het personeel verplaatst patiënt mét bed over de buitengang. Een praktische scheiding, de boulevard is losgekoppeld van de logistiek van het gebouw. “Deze essentiële dubbele gangen zijn er gelukkig niet uitbezuinigd.“

> De centrale boulevard op de 1e verdieping bereikt men direct via de hoofdentree en biedt zo toegang tot de verschillende afdelingen. De hoofdingangen voor publiek zijn voor een gemakkelijke oriëntatie zoveel mogelijk aan de buitengevels gesitueerd.

Daglicht
Er is zoveel mogelijk daglichttoetreding ook voor de publieke gangen. Alle wachtplekken van de poliklinieken bevinden zich “aan het daglicht en de dokter zit aan de binnenkant.”
Er is een daglicht gerelateerde verlichtingsschakeling en een experimentele daglichtsimulatie van Philips bij de teamposten (in de avond- en nachturen). Zelfs in de operatiekamers kan daglicht toetreden.

Groen
Tijdens de rondleiding blijkt hoe prettig het is overal in het JBZ het daglicht te ervaren Het zicht op het natuurlijk groen uit de omgeving van het ziekenhuis – de Cement - en de toegang tot vele mooie buitenruimtes en binnentuinen is belangrijk en prettig.

Booosting human drivenhealthcare_egm_13okt11

Tot slot het vast item bij alle Booosting activiteiten: de Tegenlezing. Als opmaat voor een actieve discussie hebben wij Gemma Koppen uitgenodigd. Gemma is architect en heeft drie jaar geleden samen met Tanja Vollmer (psychobioloog) buro Kopvol architecture & psychology opgericht. Zij stelt - uiteraard - de patiënt centraal. Bij een, al dan niet langdurig verblijf, in een ziekenhuis is persoonlijke ruimte heel belangrijk “Het verzachten van psychische en fysieke vervreemding kan bereikt worden door aanwezigheid van een mogelijkheid om je terug te trekken.” Weliswaar is 60% van de kamers in JBZ ingericht voor één persoon, maar dat lijkt Koppen nog onvoldoende. “De verfrissende kapel, is weliswaar niet ín het gebouw, maar kan als stiltecentrum goed dienst doen voor patiënten van alle gezindten. “Personal space is een gezond element in een gebouw.”
Een indrukwekkende tegenlezing, iedereen was er een beetje stil van. Maar niet voor lang. Mede door de tegenlezing was er vervolgens een levendige discussie.
Booosting human drivenhealthcare_kopvol_13okt11

Martin Smit - voorzitter
Jolanda Steenhouwer - coördinator

Voor uitgebreide informatie over de nieuwbouw verwijzen wij u naar het vakblad FMT Gezondheidszorg 2/11.
Voor de aankondiging van deze activiteit klik hier.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl