Ontvang onze nieuwsbrief:

"Fotosynthese op je dak" goed bezocht

Gert Jan Jongerden = aan het woord
 Karin Keijzer, AentschapNL promoot ook zonne-energie-toepassingen PV op de rol

01 april 2010: 70 koplopers in de bouw kwamen op 1 april naar Scheuten Solar Systems in Venlo voor een themabijeenkomst & bedrijfsbezoek over zonnestroom. De focus lag vooral op de verwachtingen van PV in de gebouwde omgeving in de nabije toekomst. Hoewel de toepassing van PV in Nederland achterblijft bij de buurlanden, wordt hier opvallend veel geïnnoveerd door kennisinstellingen en industrie.


Gastheer Frans van den Heuvel, CEO van Scheuten Solar Systems, lichtte een tipje achter de groei van de PV-onderneming toe. Diversificatie van verschillende productmarktcombinaties en internationalisatie maken dat het bedrijf tegen een stootje kan. Scheuten wedt niet op één type PV-technologie, maar ziet kansen voor zowel kristallijne cellen alsook voor dunne film. Elke technologie zal een eigen plek veroveren in een specifieke toepassing. Randvoorwaarden voor een permanente bijdrage van zonnestroom in de energievoorziening van 2020 zijn: tijdelijke stimuleringsmaatregelen, een flexibel electriciteitsnetwerk en een smart grid.

Dennis Gieselaar, directeur van Oskomera Solar Power Solutions, en ook bestuurslid van branchevereniging Holland Solar had een duidelijke boodschap (presentatie). De wereldwijde ontwikkeling van PV is niet meer te stoppen. Decentrale opwekking van energie wordt binnen afzienbare tijd de realiteit en heeft verregaande gevolgen voor het net en de wijze waarop we stroom financieren. Gieselaar deed een beroep op de aanwezigen om te werken aan maatschappelijke acceptatie van grootschalige zonnestroomtoepassing door een technisch en esthetisch goede toepassing van PV in de gebouwschil.

Jan-Willem Tolkamp, international account manager BIPV van Scheuten Solar Systems (presentatie), ging hier op door en liet een aantal voorbeelden zien van de ‘BIPV puzzle’ in de praktijk. Het realiseren van goed functionerende en esthetische goed geïntegreerde PV systemen is prima mogelijk, maar vraagt uiteraard vroegtijdige afstemming en de ondersteuning van ervaren partijen die de ins en outs van glas, bouwconstructie en pv-techniek kunnen combineren.

PV op de rol was het thema van Gert-Jan Jongerden, directeur van Nuon Helianthos demonstreerde dunne zonnecellen op een flexibele drager. De mogelijkheden die dit kan gaan bieden voor bouwkundige (en andere) inpassing spreken tot de verbeelding. Ook Jongerden onderstreepte de potentie van PV. Zijn vergelijking dat zonnestroom zich nu nog in het stadium van de T-Ford bevindt, maakt duidelijk dat we nog lang niet alle mogelijkheden ontdekt hebben.

Dye Sensitised cells (DSC) is een nieuwe vorm van PV welke ontwikkeld wordt door ECN en ISE Fraunhofer. De aanwezigen raakten geboeid door de zongevoelige kleurstoffen, waarmee PV-panelen meer kleur en vormvrijheid kunnen krijgen. Er is helaas nog wat geduld nodig voordat deze technologie commercieel toepasbaar is, wist Rolf Huiberts van Sensus Energy te vertellen.

De aangekondigde bezuinigingsmaatregelen van het ministerie van Economische Zaken waren een belangrijk item tijdens de aansluitende discussie o.l.v. dagvoorzitter Esther Hebly (manager R&D bij de Oskomera Group / bestuurslid Booosting). (presentatie). Als de sprekers het voor het zeggen hadden, zouden zij zonnestroom nog voor een slechts korte periode van enkele jaren met subsidie ondersteunen, namelijk tot zonnestroom de netpariteit bereikt, welke tussen rond 2020 voor Nederland wordt verwacht. Hiermee kan de huidige Nederlandse kennispositie gehandhaafd blijven en kan de Nederlandse industrie een sterke rol gaan spelen op de internationale PV markt. De inkomsten die deze export met zich meebrengt zullen een veelvoud zijn van de investering die de overheid zou moeten doen. “Het is een industriebeleidsvraagstuk”, aldus Gieselaar.

Na een rondleiding door de showroom en de borrel vertrok een touringcar vol met belangstellenden richting Gelsenkirchen. De Booostinggasten kregen een blik achter de schermen bij de PV-moduleproductie van Scheuten: o.a. het stringen van cellen, lamineren, framen, flashtesten. Er komt veel kijken bij het produceren van een PV-paneel en voor velen was het de eerste keer dat ze dit proces met eigen ogen hebben kunnen aanschouwen in een geavanceerde productielijn.

Al met al kijkt Booosting terug op een zeer geslaagd evenement.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl