Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Symposium "Nieuwe Materialen"

Booosting-doel: Ontwerpers, Onderzoekers, Ondernemers bijeen brengen tbv nw Ontwikkelingen

11 juli 2011: Op de drukbezochte Booosting activiteit Nieuwe materialen voor ontwerpers en constructeurs (19 april 2011, Materia Inspiration Center Amsterdam) is zeer veel nieuwe informatie verstrekt


over o.a. de ontwikkelingen op het gebied van:
o Koolstofcomposiet
o Textiel
o Magnesium

o Geheugenstaal. Klik hier voor de presentaties.


De informatie is gegeven door onderzoekers en leveranciers. De vele toehoorders waren voornamelijk architecten, ontwerpers, constructeurs en studenten. Tijdens de discussies bleek dat de toepassingen voor deze nieuwe materialen legio zijn. Ook werd duidelijk dat de nieuwe ontwikkelingen lang niet in alle gevallen worden uitgewerkt tot een product of toepasbaar materiaal. Is dat erg? Ja! Het is erg omdat het van groot belang is dat de Nederlandse onderzoeksinstellingen nieuwe materialen ontwikkelen. Dat biedt onze industrie namelijk de mogelijkheden om in de wereldeconomie haar rol te blijven spelen.


Denk hierbij aan Akzo. Akzo heeft zich ontwikkeld tot een verfproducent die qua techniek en duurzaamheid wereldleider is van bijvoorbeeld zelfherstellende verf. Een product dat in samenwerking met de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft met steun van het Ministerie van Economische Zaken tot stand is gekomen. Uit dit voorbeeld is te zie n dat overheid wel steun wil en kan bieden voor fundamenteel onderzoek. Voor toegepast onderzoek stelt zij echter nauwelijks geld beschikbaar. Toch moet het toegepaste onderzoek als opstap naar fundamenteel onderzoek een deel van het onderzoekslandschap zijn. Je kan niet allen met de top bezig zijn als de fundamenten er niet zijn.

Hoe moet deze fundering worden gefinancierd nu bedrijven steeds meer op korte termijn moeten presteren? En er nauwelijks ruimte is voort lange termijn investeringen. Hoe kunnen we de interessante onderzoeken versterken? Dit kan alleen door Ondernemer, Onderzoeker én Ontwerper bij elkaar te brengen. Geen toeval 3 x O bij een bOOOsting activiteit!

 

De (heilige Booosting) drie-eenheid Onderzoek, Ontwerp en Ondernemen blijft de basis voor nieuwe ontwikkelingen en voor Booosting bijeenkomsten. In november neem ik als Booosting bestuurder graag weer het initiatief voor een vervolg op deze activiteit: Sparren over nieuwe materialen.


O: Onderzoeksinstellingen presenteren
O: Ontwerpers schetsen mogelijkheden
O: Ondernemers geven commentaar op de haalbaarheid van deze ontwikkelingen.


Volg de agenda
op www.booosting.nl voor het exacte programma.

Klik hier voor de aankondiging van deze activiteit.

 

Jan van der Windt - Secretaris Booosting

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl