Ontvang onze nieuwsbrief:

Boeken 2+1

28 juni 2011: Een nieuwe rubriek: Boeken 2+1
Hierin schrijft telkens (en op onregelmatige basis...) een Booosting aangeslotene over drie boeken die hem/haar blijvend inspireren.


2 BOEKEN die vooral aan het begin van de loopbaan van grote invloed zijn geweest op de manier van denken. Over het vak zelf en hoe men mede daardoor dat vak is gaan uitoefenen. Het derde boek is 1 BOEK dat de auteur van deze rubriek recent heeft gelezen en dat naar zijn/haar idee richtinggevend kan zijn voor onze toekomst. Wij hopen dat deze tips u op enigerlij wijze wel bevallen! De aftrap uit de boekenkast van Martin Smit:

 

Boek 1

'In search of Exellence'

Tom Peters en Robert H. Waterman (1982)
Dit boek is begin jaren tachtig geschreven door twee consultants van McKinsey. Het eerste deel is een vrij saaie analyse, maar het tweede deel vertelt waarom succesvolle bedrijven zo succesvol zijn. Het is vaak een enorme durf, gepaard gaand aan een groot doorzettingsvermogen. Telkens verschijnt de 'champion', degene die de gouden ideeën heeft. Tegelijkertijd blijkt een betrokken en gemotiveerd team ook onontbeerlijk. Bijna dertig jaar later bestaat een aantal van deze, toen zo succesvolle, bedrijven niet meer. Eén maal innovatief denken is niet genoeg. Voortborduren op behaalde successen is bijna een garantie om innoverend vermogen te verliezen.

Boek 2

'From Bauhaus to our House'

Tom Wolfe (1981)

Als jonge Bouwkunde-student, relatief nieuw in de architectenwereld, verbaasde ik me vaak over de grote mate van elitisme bij ontwerpers in het algemeen en architecten in het bijzonder. Tom Wolfe had dat elitisme al eerder ontdekt. In 'The Painted Word' (1975) ontleedde hij de kunstwereld haarfijn; hij liet er niet veel van over.
In 'From Bauhaus to Our House' wordt dat nog een dunnetjes over gedaan voor de architectenwereld. Een beetje architect had een architectuurtheorie. Die architect was zowat de enige die daar echter nog iets van leek te snappen, al was ook dat vaak twijfelachtig. Dat er uiteindelijk wel voor ménsen gebouwd dient te worden, werd vaak als een soort lastige bijkomstigheid beschouwd.
Het nadenken over je vak en daarop reflecteren in de vorm van theorievorming kan interessant zijn. Maar dit is alleen nuttig als het leidt tot (voor mensen) betere gebouwen.


Boek 3 

'The Pixar Touch'

David A. Price (2008)
Een boek over een ander vakgebied: de animatiewereld. Pixar Animation Studios werd bekend met de eerste succesvolle lange animatiefilm Toy Story. Het boek laat zien dat ook hier het succes niet vanzelf is gekomen. Het ging vaker fout dan goed. Eén van de creatieve geesten van Pixar John Lasseter verwoorde de reden voor het enorme succes: "The art challenges the technology, and the technology inspires the art". Creativiteit heeft niet alleen betrekking op het bedenken van fantastische verhalen, maar ook op de technologie om deze verhalen te kunnen vertellen. De twee vormen van creativiteit kunnen niet los van elkaar worden gezien. Uit de wisselwerking komt het resultaat: een fantastische beleving.

In de architectuur wordt nog wel eens gedacht dat het bij ontwerpers gaat om creativiteit óf technologie. Dit boek laat zien dat men er in andere vakgebieden al achter isdat techniek en creativiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn!

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl