Ontvang onze nieuwsbrief:

Winnaars Houtprijs 2010

Winnaars Houtinnovatieprijs 2010 (fotograaf: John Lewis Marshall)
Houten berging – Ingenieursbureau Boorsma 4e Gymnasium in Amsterdam - Herder en van der Neut architecten  De Vondelhof in Den Haag – DAVL Studio  Bedieningsgebouw Volkeraksluizen in Willemstad – DP6 architectuurstudio

30 november 2010: De Houtprijs is in 1999 door Booosting aangeslotene Centrum Hout in het leven geroepen om esthetisch, innovatief en duurzaam houtgebruik te belonen. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt en kent twee categorieën: Architectuur en Innovatie. en is dit jaar aangevuld met de Publieksprijs.


Architectuur
Opvallend was volgens de jury dat(in vergelijking tot 2008) minder vernieuwing heeft plaatsgevonden en bijvoorbeeld het aantal projecten met groots en/of krachtig houtgebruik met een bijzondere statement is afgenomen. Wel zijn de inzendingen het bewijs dat er heel verschillende denkwijzen zijn ontstaan in hout, dat er is gewerkt met liefde voor hout, aan grote, maar ook aan kleine opgaven. De schaal is niet belangrijk. Op basis van de inzendingen kwam de jury aanvullend tot het oordeel dat het toepassen van hout in de gevel in principe niet voldoende is om in aanmerking te kunnen komen voor de Houtarchitectuurprijs; daarvoor is meer nodig.

 

Winnaars Houtarchitectuurprijs 2010:
1e prijs:

Houten berging – Ingenieursbureau Boorsma BV te Drachten

Gedeelde 2e prijs:

- 4e Gymnasium in Amsterdam - HVDN - Herder en van der Neut architecten

- De Vondelhof in Den Haag – DAVL Studio 

- Bedieningsgebouw Volkeraksluizen in Willemstad – DP6 architectuurstudio

 

Innovatie
De Houtinnovatieprijs wil bedrijven, instellingen en ontwerpers extra stimuleren op dit punt. In aanmerking komen onder meer: technieken, productverbeteringen, bouwmethoden en innovaties. De jury heeft waardering voor bedrijven die nadenken over innovatie en op basis daarvan hebben ingezonden Enigszins teleurgesteld was zij echter over het aantal innovaties dat werd aangemeld. Volgens de jury is het juist in deze moeilijke periode nodig te innoveren en zich daarmee te onderscheiden in de markt. Verder werd vastgesteld dat de onderbouwing en motivatie door de meeste inzenders over het algemeen beter zou kunnen. De grote verschillen in waardering zaten voornamelijk in die van het innovatiegehalte en de relevantie hiervan voor de positie van hout in de bouw. Naast deze twee aspecten heeft de jury de inzendingen beoordeeld op de acceptatie door de markt, het economisch perspectief en milieuaspecten. Op basis van de acht aanmeldingen heeft de jury besloten er twee te honoreren met een nominatie. Aan de genomineerden is vervolgens een tweede en eerste plaats toegekend.

Winnaars Houtinnovatieprijs 2010:
1e Prijs:

Vorm, verbindingstechnieken en houtmodificatie verkeersbrug bij Sneek - Onix Achterbosch
Kunstwerken (OAK).

2e Prijs:

HIB-systeem: de houten bouwsteen – HIB-systeem Nederland.

 

Publieksprijs:

Bijgebouw Blom te Vleuten – Van Rooijen Architecten bna

 

Informatie:

Centrum Hout Almere, Eric de Munck

Op www.houtprijs2010.nl worden de inschrijvingen voor de Houtprijs uitgebreid voor het voetlicht gehaald en zijn de volledige juryrapporten in te zien.

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl