Ontvang onze nieuwsbrief:

Studenten initiëren samenwerking met bedrijfsleven

20 februari 2010: Booosting richt zich al ruim 20 jaar op versnelling van vernieuwing en verbetering in de bouw. Dat verklaart de '3xO' in Booosting: Onderzoek, Ontwerp, Ontwikkeling. Booosting koestert ook een '4e O': Onderwijs. Hoger onderwijs lijkt echter steeds meer ten dienste te staan van het bedrijfsleven om aansluiting hierop te garanderen. Terwijl innovatie binnen onderwijsinstellingen het bedrijfsleven juist zou kunnen stimuleren.


Vanuit deze gedachte zijn Anthony Fuchs, Jaap Klaarenbeek en Jasper Moelker (bestuurslid Booosting) in 2008 het platform Urban Detectives gestart met als intentie nieuwe onderzoeks- en onderwijsmethoden te testen. Dit bericht beschrijft kort de doelstellingen en activiteiten.

Het experimenteren met nieuwe onderzoeks- en onderwijsmethoden wordt door Urban Detectives gedaan door middel van intensieve educatieve workshops op locatie. De workshops hebben met een transdisciplinair en internationaal karakter. Deze benadering wordt gecombineerd met nieuwe organisatie-, communicatie- en samenwerkingsvormen. De experimentele opzet faciliteert de mogelijkheid tot het vinden van nieuwe oplossingen, maar brengt ook beperkingen aan het licht. Beide uitkomsten zijn beoogd. Juist de evaluatie en terugkoppeling van de resultaten moet leiden tot concrete voorstellen voor verbetering van het huidige onderwijs.

De koppeling onderwijs - bedrijfsleven wordt getest aan de hand van drie workshop-series:

1.'City Space Investigations', 2. 'Visions-to-Concepts' en 3. 'Cities without Borders'.

In April 2008 was in New York de eerste workshopserie 'City Space Investigations' (CSI), gevolgd door de workshop CSI.São Paulo (2009). De aankomende CSI editie start 25  april 2010 in Lagos, Nigeria.
De CSI workshops bieden de deelnemers een theoretisch en methodologisch kader. Zowel studenten als jonge professionals geven on-site invulling in de vorm van individueel verkennend onderzoek. Lokale partijen (academisch, bedrijfsleven, NGO's en grassroots) leveren hen stimulerende input. De workshops duren twee weken.

Het CSI framework is gebaseerd op interdisciplinaire samenwerking,
participatieve aanpak en ICT ondersteund ruimtelijk onderzoek. In de CSI.Lagos editie zal dit tot uiting komen in de samenwerking tussen deelnemers van de Technische Universiteit Delft, de Universiteit van Genève en universiteiten in Lagos. ICT oplossingen als weblogs en andere webapplicaties, GPS en multimedia, gecombineerd met online studiemateriaal worden ingezet ter bevordering van de communicatie en presentatie.

De koppeling tussen educatie en professie wordt verder benadrukt in de tweede workshopreeks 'Visions-to-Concepts' (V2C). De V2C workshop wordt opgezet voor professionals als een korte één-weekse masterclass op locatie. De middelen en methodes ontwikkeld tijdens de CSI serie worden hierin meegenomen.
De aankomende editie V2C.São Paulo met als thema 'open city', zal kijken naar de effecten van de post-industriële groei van de stad, segregatie, de effecten op stedelijke/publieke ruimte en de rol van de ontwerper binnen deze dynamiek.
Aan de hand van een aantal actuele cases worden tijdelijke denktanks opgezet. Deze samenwerking moet leiden tot inzichten die ook bij terugkomst in Nederland de mogelijkheid geven voor reflectie op onze eigen bebouwde omgeving en discipline. Voor de samenstelling van de cases wordt samengewerkt met internationale, multidisciplinaire teams van architecten, antropologen en kunstenaars.

Naast het educatieve aspect speelt V2C.SP in op de interessante mogelijkheden die de Braziliaanse markt biedt voor Nederlandse architectonisch of stedenbouwkundig ontwerpers. Sinds 2008 is het namelijk mogelijk geworden als buitenlandse architect zelfstandig Brazilaanse opdrachten aan te nemen. De ambitie is dan ook om deelnemers kennis te laten maken met de dynamiek en partijen in de Braziliaanse markt.

In de nieuwste reeks 'Cities without Borders' (CxB) zal in een synergie tussen studenten en professionals worden gekeken naar de ruimtelijke ontwikkelingen in grensoverschrijdende metropolitane gebieden. Tijuana-San Diego (najaar 2010), Shenzen-Hong Kong (2011) en Brazzaville-Kinshasa (2012). Wederom op basis van interdisciplinaire samenwerking, participatie, integraal gebruik van ICT oplossingen, en focus op de lokale schaal.

Voor zowel V2C.SP, CSI.Lagos als CxB.TSD is de inschrijving geopend.
Als pro-actief platform voor innovatie staat Urban Detectives ten alle tijden open voor nieuwe samenwerkingen op het grensvlak tussen onderwijs en bedrijfsleven.
Urban Detectives hoopt vurig op reacties uit het bedrijfsleven en in het bijzonder het Booosting netwerk!

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl