Ontvang onze nieuwsbrief:

3D beton printen, maar dan KONKRETER

09 november 2022: -


De ‘grote jongens’ in 3D betonprinten profileren zich met veel ruchtbaarheid met “het eerste geprinte huis”, “het eerste seriematige project” en “de eerste 3D geprinte brug”. Wanneer je hier echter beter naar kijkt, worden hele delen van het huis traditioneel-prefab aangeleverd (vloeren) en wapening gebeurt op traditionele wijze (brug). Zijn dit nou de innovatieve breakthrough toepassingen die deze uitdagende technologie ons beloofd? Wat betreft de technologie van het 3D betonprinten zijn de laatste 4-5 jaar stappen gemaakt, maar de ontwikkeling van de toepassing blijft achter.

De afgelopen jaren heeft het Saxion lectoraat ID samen met een aantal partners, waaronder Booosting, het 3D betonprinten verkend. Het Saxion heeft voor het RAAKmkb-project KONKREET vanaf scratch een werkende printer, een goede receptuur en een aantal toepassingen gerealiseerd.

Nu de printtechniek onder de knie is en de eerste bedrijven met commerciële 3D betonprinters hun intrede op de markt hebben gedaan, is er een verschuiving nodig van aandacht op de techniekontwikkeling naar de toepassing. Technologisch moet er nog het nodige worden uitgezocht, maar de toepassing zou daarin leidend moeten zijn. Zonder uitdagende en kosteninteressante toepassingen heeft ontwikkeling van 3D betonprinten geen toekomst. Maar hoe vinden we die toepassing dan? Is het mogelijk om lessen vanuit andere 3D printtechnieken zoals 3D metaalprinten toe te passen? Ook daar heeft de afgelopen jaren een ware zoektocht plaatsgevonden naar relevante toepassingen en was er de ontdekking van een nieuwe manier van denken en ontwerpen.

Voor veel bedrijven ligt de focus van 3D-betonprinten op het printen van huizen. Het lectoraat Industrial Design van het Saxion is op zoek gegaan naar een bredere toepassing. In het RAAK-mkb-project KONKRETER is onder leiding van Ivo Vrooijink een selectiemethodiek ontwikkeld die toepassingen voor 3D-betonprinten genereert en selecteert. De methodiek is opgezet aan de hand van drie cases, aangedragen vanuit samenwerkingspartners van het lectoraat: een wenteltrap, een waterornament en een veldstuw. De cases zijn volledig ontwikkeld, waardoor ook input uit de realisatiefase is verwerkt in de methodiek.

 

Het volledige verslag (Engelstalig) van de cases kunt vinden op de webpagina van het project: KONKRETER – 3D concrete print at Saxion (photo.blog)

Voor de deelnemende partners en het onderwijs heeft het project veel inzicht opgeleverd in hoe 3D-betonprinten zich verhoudt tot de realiteit. Het resultaat is een robuuste methodiek die creativiteit bevordert en die mkb-ondernemingen direct inzicht geeft in de vraag: "Is 3D-betonprinten wat voor ons?"

Dankzij het succes van het onderzoek is het project genomineerd voor de RAAK award. Elk jaar reikt Regieorgaan SIA een prijs uit voor het beste praktijkgericht onderzoek: de RAAK-award. Met de prijs wil Regieorgaan SIA het onderzoek van hogescholen meer bekendheid geven en de kwaliteit ervan verhogen. Stemmen kan via deze link.

Booosting zal binnenkort aandacht besteden aan de uitkomsten en het vervolg van het KONKRETER project, dit maal met 3D houtprinten. Houdt onze agenda in de gaten voor updates!

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl