Ontvang onze nieuwsbrief:

Voestalpine Polynorm realiseert 1e bouwproject

18 februari 2010: Voestalpine Polynorm is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van carrosseriedelen voor de automobielindustrie. Voor een parkeergarage levert vaP 3D gevormde gevelpanelen.


Voestalpine Polynorm BV in Bunschoten vervaardigt voor het parkeergebouw Almere circa 1100 gevelpanelen met een voor de bouw innovatieve techniek. Rvs-panelen van geperforeerd staal, die industrieel zijn geproduceerd met een dieptrektechniek.

Het gaat om 2,80 meter hoge en 1,20 meter brede panelen. Met de dieptrektechniek wordt in een vlakke metaalplaat een 3D-vorm geperst. Dat gebeurt met behulp van een gegoten metalen matrijs die na het affrezen handmatig wordt ingeregeld.  Er is een 1,25 millimeter dikke geperforeerde rvs-plaat gebruikt en de diverse vormen in verschillend reliëf zijn in de plaat geperst met een druk van 1400 ton.

Op de gevelpanelen zijn reliëf figuraties aangebracht van vogels, rietkragen, tuinkabouters en windmolens. De geperforeerde rvs-panelen zorgen voor de gewenste translucentie

Het persen van de vorm in de plaat is secondenwerk. Daarbij worden tevens bevestigingsgaten in de omgeslagen zijde van het paneel aangebracht. Een complicerende factor was de geringe afstand tussen de constructie en de buitenkant van de gevel. Die bedraagt slechts 7 centimeter.

Het product kenmerkt zich door een grote mate van vormvrijheid en maatnauwkeurigheid. De maximaal toegestane tolerantie bij het productieproces bedraagt slechts een halve millimeter."

Enkele andere teamleden: Leebo, Aldus Bouwinnovatie, Mei architecten en stedenbouwers.

Lees verder het Cobouwartikel van Rola Johannes

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl