Ontvang onze nieuwsbrief:

Booosting Beter Beton

28 januari 2021: Terugblik op Booosting webinar Beter Beton


De kop van dit jaar is er weer af! Door de Covid19-maatregelen zijn we begonnen met waar we vorig jaar geëindigd waren: innovaties in het daglicht zetten met webinars.
Aan de aftrap van dit jaar stond het webinar Beter Beton als een follow-up van onze goed bezochte activiteit Goood Wood afgelopen voorjaar. Nu er zoveel geschreven wordt over houtbouw zou je bijna vergeten dat beton nog steeds verreweg het meest gebruikte bouwmateriaal is. De hoge milieu impact van beton – en dan vooral van het cement daarin - krijgt echter steeds meer aandacht. De hoogste tijd voor Beter Beton en innovaties op dit vlak. Het webinar werd goed bezocht en de deelnemers kregen een mooie mix van een aantal koplopers op dit gebied voorgeschoteld. Zij namen ons in mee in hun keuken waar flink gekokkereld wordt met alternatieve bindmiddelen. Driftig op zoek naar een recept voor beton met een lage carbon footprint, het betere beton.

Dorien Staal, directeur van Voorbij Prefab en voorzitter van de Betonvereniging trapte af met een online rondleiding langs een volledig geautomatiseerde productielijn voor prefab betonnen elementen. Mooi dat we beton op deze manier konden zien, proeven en ruiken als of we in de fabriek waren. Vreemde gewaarwording was, dat er slechts een mannetje of 2 tot 3 rond te zien waren terwijl de fabriek op volle toeren draaide. Het productieproces bij Voorbij Prefab is nagenoeg volledig gedigitaliseerd tot het plaatsen van de isolatie en spouwankers in de gevelelementen aan toe. In dit proces wordt standaard een alkalisch geactiveerd betonmengsel toegepast hetgeen een reductie van 44% in de carbon footprint oplevert. Mooi duurzaam resultaat te meer aangezien de meerprijs van het betonmengsel zelf erg beperkt is. Het vergde wel een investering om het mengsel in het bedrijfsproces onder de knie te krijgen met als grootste bottleneck de certificatie.

Anja Buchwald, directeur bij ASCEM, nam ons verder mee in de kansen met alternatieve bindmiddelen waar ze binnen ASCEM Special Technologies (ASCEM), het onderzoek- en kennisinstituut van de BTE Groep, aan werkt. Anja houdt zich bezig met alle aspecten van beton: de samenstelling, de toepassing, de eigenschappen van de verschillende materialen en hulpstoffen en het ontwikkelen van alternatieve bindmiddelen. De pallet aan alternatieve bindmiddelen is breed met ieder zijn voor- en nadelen. Zelf zet Ascem in op alkali-geactiveerde bindmiddelen dat bestaat uit reactief fijngemalen glasachtig materiaal. Daarmee zijn bochtbanden, straatstenen, buizen, fietspadplaten en duikers als demo-projecten gerealiseerd die aankomend jaar in productie worden genomen.

Theo van Wolfswinkel, adviseur bij ABT, vertelde bevlogen over een praktijkvoorbeeld voor een in-situ vloer in alkalisch geactiveerd beton. In het laboratorium van de betoncentrale was de sterkte en duurzaamheid van het betonmengsel onder controle. Met name de verwerkbaarheid van het beton op locatie was door de schaalvergroting lastig onder schot te krijgen. Hij liet zien dat een bouwteam nog niet altijd een ontwikkelteam is en dat hoe meer stakeholders er aan tafel komen hoe lastiger het is om tot toepassing van een innovatief duurzaam betonmengsel te komen. Theo sloot af met een oproep om nu het momentum er is op de toppen van de golven mee te surfen en de ontwikkeling van groen beton een booost te geven.

Het webinar gaf een mooi scala aan stappen die gezet worden in het betere beton. Allemaal hebben ze resultaat geboekt door samen te werken in de keten. Of beter door samenwerking aan een ronde tafel om in Anja’s woorden te spreken.

Nogmaals dank aan de sprekers en dit onderwerp zal ongetwijfeld vervolgd worden. Hopelijk kunnen we het groene beton ook echt aanraken op locatie. Wordt vervolgd en graag tot de volgende keer!

Hartelijke groet,
Ronald Wenting

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl