Ontvang onze nieuwsbrief:

Innovatieve verbetering isolatieglas

19 januari 2021: Innovatieve verbetering isolatieglas: meer CO2-reductie en geen afval - Volledig hergebruik bestaand glas


Waddinxveen, 19 januari 2021 – In de huidige bouwpraktijk recyclet men vrijwel al het afgedankte vensterglas tot verpakkingsmateriaal (down-cyclen). Het materiaal is dan nog niet versleten en het kan hoogwaardiger opnieuw worden ingezet. Hergebruik van isolatieglas blijkt op allerlei vlakken uitdagend. We willen nadenken over betere nieuwe producten. Het isolatieglas van de toekomst moet opnieuw te monteren zijn, zodat we de componenten eenvoudig kunnen terugwinnen en opnieuw kunnen inzetten.

Booosting (platform voor koplopers in bouwinnovatie) organiseerde een aantal workshops om deze uitdaging aan te gaan. Eén van de innovatieve uitkomsten van de workshops is: geen afval en meer CO2-reductie door verbetering isolatieglas. We halen bestaand isolatieglas uit elkaar en reinigen het. Daarna voegen we een specifieke folie toe en bouwen we het geheel op tot triple glas! Het is de bedoeling dat het gehele upgrade-proces mobiel kan plaatsvinden. Daarom willen we twee vrachtwagens ombouwen tot een werkplaats om het triple glas overal ter plekke te kunnen maken. Een enthousiast team heeft inmiddels een eerste succesvolle praktijkproef uitgevoerd.

Weerstand vanuit glasproductiebedrijven
Het zal niet eenvoudig zijn om de glasproducenten te overtuigen om bestaand glas te upgraden in plaats van glas te down-cyclen en nieuw glas te blijven produceren. De grondstoffen voor de glasproductie raken echter langzaam op, dus we zullen met een oplossing moeten komen. Als we de komende jaren op deze innovatieve wijze miljoenen vierkante meters glas verbeteren, komen we veel dichter bij de doelen van de taakstelling CO2-reductie.

 

Van deze dag is een ‘Innovatieve verbetering isolatieglas’ film gemaakt, klik hier op video om die te bekijken.

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl