Ontvang onze nieuwsbrief:

Octatube gaat voor impactvol ondernemerschap en sociale innovatie

19 december 2020: Eerste Nederlandse Design en Build bedrijf met B Corp certificering


Octatube is het eerste Design en Build bedrijf in Nederland dat zich een gecertificeerde B Corporation mag noemen. Dat betekent dat Octatube heeft aangetoond dat zij een positieve impact heeft en wil blijven hebben op haar werknemers, leveranciers, klanten, de maatschappij en het milieu. Bovendien maakt zij nu onderdeel uit van een wereldwijd netwerk van bedrijven die streven naar meer balans tussen bedrijfssucces en het opbouwen van een meer inclusieve en duurzame economie. Deze internationale en onafhankelijke certificering is voor Octatube een belangrijke stap om niet alleen uitdagende architectuur te realiseren, maar daarbij juist ook aandacht te hebben voor impactvol ondernemerschap en sociale innovatie. Daarmee laat zij zien dat ook in de bouwsector dit verschil gemaakt kan worden.

“Octatube is er enorm trots op een B Corp te zijn. We zijn nu een Design en Build bedrijf met een aantoonbare positieve sociale en duurzame impact. De eerste in Nederland met deze certificering. Hopelijk volgen er meer. Want met dit soort kleine stapjes kunnen we ook in en met de bouwsector gezamenlijk het verschil maken,’ zegt Jort Winkel van Octatube. “Het certificeringsproces heeft ons uitgedaagd om kritisch te zijn op alle vlakken van onze bedrijfsvoering, om te kijken naar het bedrijf achter onze projecten. Het is geen eenmalig afvinklijstje, maar juist een actieve stimulans om stappen te blijven zetten. Het verkrijgen van deze certificering is voor ons dan ook zeker geen eindstation.”

In de praktijk
Om het certificaat te behalen heeft Octatube een uitgebreid assessment moeten doorlopen. Interne processen en beleid werden onder de loep genomen. Tijdens dit traject zijn diverse nieuwe inzichten vergaard en direct toegepast. “Ons inkoopteam heeft bijvoorbeeld een gedragscode opgesteld die we met onze leveranciers delen. We beoordelen niet alleen op kwaliteit en prijs, maar ook op de stappen die zij zetten in de richting van een duurzame leefomgeving.” Tijdens het traject werden ook de statuten aangepast. “Daarmee pasten we ons bedrijfs-DNA aan: we willen met onze bedrijfsvoering en activiteiten een significante, positieve impact hebben op mens, maatschappij en milieu.”
Een minimum van 80 punten van 200 was vereist voor certificering. Uiteindelijk rondde Octatube het assessment af met 99.1 punten. “Één van de thema’s die bijdroegen aan de certificering was Veiligheid en Gezondheid: binnen Octatube worden collega’s bijvoorbeeld actief aangemoedigd om deel te nemen aan gezondheids- en welzijnsactiviteiten zoals pingpong of pauzewandelingen. Daarnaast biedt Octatube collega’s in de werkplaats of op de bouw een Preventief Medisch Onderzoek aan.”

De inspanning die Octatube levert om milieu-impact op de bouw te verminderen leverde ook een bijdrage aan de certificering. “In een vroeg stadium brengen we de praktische en theoretische disciplines samen. Met elkaar zoeken we naar slimmigheden op alle vlakken: van engineering tot aan montage.” Voor de meeste projecten kiest Octatube bewust voor prefabricage. “Het geeft veel inzicht in de montage en zekerheid over de bouw. Daarnaast betekent prefabricage ook minder tijd op de bouwplaats en efficiënt materiaalgebruik.”

Toekomstbestendig impactvol ondernemerschap
Octatube gaat de B Corp certificering gebruiken als richtlijn voor impactvol ondernemerschap en sociale innovatie. ‘We zullen een pad uitstippelen en prioriteiten aanbrengen. We streven ernaar om te blijven leren en het beter te doen, voor onze mensen en onze planeet. Met name op het gebied van milieu-impact valt er voor ons, en in de bouwsector in het algemeen, nog veel winst te behalen. Momenteel is dit één van de vervuilendste sectoren.” Octatube kijkt daarbij ook naar de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Gemeenschap
“We zijn nu onderdeel van een gemeenschap van B Corporations waardoor we kunnen leren van anderen en kennis kunnen delen. We roepen ook andere bedrijven uit de Nederlandse bouwsector op te kijken naar hoe je blijvende impact kan maken met je bedrijf op mens, gemeenschap en milieu.”

B Corporation
B Corp is een onafhankelijk internationaal keurmerk dat kijkt naar de impact van een bedrijf op al zijn stakeholders. Om hieraan te voldoen, streven bedrijven vrijwillig hoge normen op het gebied van milieu- en maatschappelijke prestaties, transparantie en verantwoordingsplicht. Ruim 3500 bedrijven wereldwijd mogen zich een B Corp noemen.

Over Octatube
Octatube is een combinatie tussen een technisch ontwerpbureau en een productiebedrijf. De afgelopen 35 jaar hebben wij ons gespecialiseerd in unieke en innovatieve maatwerkoplossingen voor staal- en glasconstructies. Je vindt onze werkplaats en ons kantoor langs de Schie in Delft. Deze liggen niet voor niets bij elkaar: projecten worden van ontwerp tot realisatie in eigen beheer uitgevoerd. Enkele voorbeelden zijn de Diamantbeurs in Amsterdam (winnaar van de Nationale Staalprijs 2020), de Triodos Bank in Zeist of het Victoria & Albert Museum in Londen.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl