Ontvang onze nieuwsbrief:

Presentaties Eindevent BouwTex onderzoek

Textilebased façadepanel for adaptive insulation Flexitex, presentatie van Stephanie Huisman en Mark van der Heijden Binnenwand 1 - vlnr Steven Wijbenga, Casper Naaijer, Clemens Bernardt Texflex prototype naar van Aldus Bouwinnovatie

03 februari 2020: Het tweejarig onderzoek naar het gebruik van textiel in de bouw is onlangs afgerond op Saxion Enschede (15 januari) en Hanze Hogeschool Groningen (16 januari). In de bouw wordt nog weinig textiel toegepast, maar de voordelen en mogelijkheden worden steeds meer bekend. Hier een bijdrage daaraan.


Presentaties eindevent BouwTex onderzoek

 

De Saxion studenten en hun begeleiders presenteerden op 15 januari hun textiele prototypen van één thermisch, adapatieve buitengevel en twee binnenwanden. Deze interior roomdividers zijn specifiek ontwikkeld voor een lab onder de gele trap van het Epydrost gebouw op de Saxion campus.

De dag erna, op 16 januari in Groningen, waren de Bouwtexresultaten van de Hanze Hogeschool ingebed in het halfjaarlijks symposium Onderzoeksresultaten van het Kenniscentrum NoorderRuimte.

 

15 januari 2020

Saxion Enschede

 

Introductie 

Jan Mahy, lector Sustainable & Functional Textiles van Saxion, opende de slotbijeenkomst van ditweejarig onderzoek naar het gebruik van textiel in de bouw. Het onderzoek heeft zich gericht op de vraag hoe textiel te gebruiken is ten behoeve van constructief versterkte buitenmuren en het realiseren van lichte, flexibele binnenmuren met gebruik van textiel.


Alexander Siebel - SWA GmbH Aken (D) - gaf aansluitend een lezing over de kansen voor textiel in de bouw "Acoustic dampening and thermal insulation challenges in buildings".


Projectleider Alex van Spyk (Hanze Hogeschool) vatte het traject samen als dynamisch: "Het vond plaats op twee hogescholen, met 80 studenten, verschillende onderzoeksgroepen en veel partners. Er zijn erg veel ideeen gegenereerd. Het proces en de prototypes zullen grondig worden gerealiseerd en de mogelijkheden voor een vervolg worden nader onderzocht."

 

Saxion Lectoraat Sustainable Building Technology

Thermische adaptieve gevelelementen van textiel

Christian Struck, lector en begeleider is zeer positief over de faciliterende werking van textiel: het is goedkoop, licht en makkelijk te installeren.

 

Textilebased façadepanel for adaptive insulation

Presentatie van de studenten Thijs van Ekelenburg, Marijn Vreriks, Luc Horstman, Joeri Hoogenkamp en Yi Wei.


Saxion Onderzoeksgroep Sustainable & Functional Textiles

Prototype interior textilewalls voor Saxion Epydrost gebouw

Lezing van onderzoeker en begeleider Laura Erkens.


Flexitex presentatie en Flexitex brochure

Een modulair kliksysteem van 100% pet-vilt als roomdivider naar idee van de studenten Mark van der Heijden, Rens Hofman, Stephanie Huisman, Puck de Jongh en Femke Nauta.

 

Internal Roomdivider

Een opvouwbare roomdivider van het nonwoven, kunststof vliesmateriaal Colback. 

Studente: Moeywadee Sakhun.

 

Potentials of textiles for building renovation

Het eindevent werd op Saxion afgesloten met een toekomstlezing van Christian Struck.

 

16 januari 2020

Hanze Groningen 

Hanze heeft twee prototypen voor een textiele binnenwand ten behoeve van blended learning (onderwijs in kleine wisselende groepen) ontwikkeld.

Binnenwand

De hoge, groene, wollen, gesmockte wand met bamboe staven tbv de stabiliteit kan op flexibele

wijze worden ingezet in een adaptieve en gedifferentieerde leeromgeving

Team: Clemens Bernardt (docent Noorderruimte Hanze), studenten Casper Naaijer en Steven Wijbenga en textielkunstenaar Jantine Koppert.

 

Texflex

De flexibele binnenwand en het verrijdbare meubel hebben een kern van kokos en een buitenlaag van grijs merinowolvilt. De prototypen zijn ontworpen voor meervoudig ruimtegebruik in een moderne leeromgeving.

Team: Atto Harsta en Rinke Feenstra van Aldus Bouwninnovatie

 

en verder

Het proces, de prototypen en break-out sessies onder leiding van architect/Phd Marjolein Overtoom worden nader geëvalueerd. Een 1e voorzichtige conclusie is er al: er is verder onderzoek(sgeld) nodig en voor meer gebruik van textiel in de bouw ook een change of mind. De prototypes dienen nu naar een next level gebracht te worden. Wordt vervolgd!

 

RAAK mkb

Dit onderzoek is gerealiseerd met subsidie van RAAK mkb.

De regeling RAAK-mkb financiert onderzoeksprojecten van hogescholen in samenwerking met het mkb. Het doel van de regeling is het bevorderen van kennisuitwisseling om het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen te vergroten. De regeling wordt uitgevoerd door Regieorgaan Stichting Innovatie Alliantie SIA.

Dit tweejarig onderzoek is gestart in november 2017.

 

samenwerking

Hanze Hogeschool Groningen en Saxion Enschede zijn aangesloten bij het Booosting netwerk en Booosting is één van de projectpartners in dit onderzoek.

 

meer info

kickoff Bouwtex onderzoek 2017

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl