Ontvang onze nieuwsbrief:

Officiële opening Fenixloods 1 Rotterdam

Fenix I vanaf Rijnhavenzijde (d.d. 18 nov19)
Fenix I vanaf 10e etage Katendrechtzijde De binnentuin en de galerijen De (tot 22u) publieke passage in het midden van de loods De hoge open oefenruimte van Codarts Circus

19 november 2019: Fenixloods 1 te Rotterdam wordt morgen officieel geopend. Hier een indruk van het icooon, ruim een jaar na ons gezamenlijk projectbezoek met Bouwen met Staal.


Officiële opening Fenixloods I

 

Dat Fenix I nu al een nieuw Rotterdams monument is, is te danken aan een aantal bijzonderheden en innovaties:


De eerste twee lagen van de bijna 100 jaar oude loodsen zijn zoveel mogelijk in stand gehouden. Een stalen 'tafel' (114m L x 40m B x 55m H) verbindt oud en nieuw en is een technisch vernuft dat de ruim tien verdiepingen met ruim 200 koop- en huurwoningen draagt. Stel, de oude loodsen zouden worden verwijderd, dan blijven de tafel en de woningen gewoon staan! Dankzij de integrale werkwijze van Heijmans konden ingrijpende constructieve wijzigingen, zoals het verwijderen van kolommen voor de oefenruimte van de circus-studenten, worden gerealiseerd.


Alle woningen zijn uniek en gebaseerd op een basismaat van 4,3mB x 10mD en 2,7mH. De bewoners konden zelf het aantal maten woning én de indeling  bepalen, zowel verticaal als horizontaal. En naar idee van Booosting aangeslotenen Robert Winkel en Robert Platje van Mei architects and planners.


Aan de binnenzijde van het complex zijn galerijen met nissen en plantenbakken ontworpen. Deze meetingspace heeft ook een binnentuin en krijgt zo een belangrijke sociale functie. Niet alleen de gezamenlijk toe-gang herleeft hier, ook geeft het woon-werk-cultuurcomplex de wijk Katendrecht te Rotterdam Zuid een nieuwe impuls.


De woningen aan de waterzijde hebben, met hun grote balkons van 2,5m diep, een prachtig uitzicht op de Rijnhaven en de Maas. De balkonhekken zijn voorzien van een stalen mijmerbeugel, goed voor een meditatief moment.

Rotterdam Architectuurprijs 
Fenixloods I is genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs 2019.

Tot en met 1 december kunt u uw stem uitbrengen.

 

meer info

Met deze korte informatie doen we het project te kort, daarom hier wat links naar een aantal bouwpartijen en gebruikers enzomeer:

ABT constructeur Fenix I

Architectenweb video Fenix I (3:36)

Circus Rotjeknor

Codarts Circus 

Conny Jansen danst

Transformatie aan de Maas de Kunstbode.nlFenixlofts

Fenixloodsen geschiedenis

Landverhuizersmuseum in Fenix II

Mei architects and planners architect Fenix I

Mei architects and planners boekje Fenix I
Heijmans bouwer Fenix I

Presentaties projectbezoek Fenix I sep18

Reynaers aluminium profielen (schuif)puien

Transformatie aan de Maas de Kunstbode nov19

Zoontjens keramische dakterrastegels 

Fenixloods ca. 1925

 

 


Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl