Ontvang onze nieuwsbrief:

Green Façade: eindprodukt Saxion studie KONKREET

Green Façade (bron: Vertco.xyz)

27 juni 2019: Saxion Hogeschool Enschede heeft haar studie over de ontwikkeling van een 3D betonprinter afgerond met de realisering van Green Façade: Twentes eerste 3D betongeprinte gevel.


Green Façade: eindprodukt Saxion studie KONKREET

 

In 2016 is het Lectoraat Industrial Design van Saxion Enschede onder leiding van lector Karin van Beurden gestart met een tweejarig onderzoeksproject RAAK MKB Konkreet over 3D betonprinten. In deze periode zijn onder andere de technologie, de receptuur en de toepassingen onderzocht om inzicht te krijgen hoe de nieuwe technologie toegepast kan worden in de praktijk.

 

Een van de voordelen van 3D beton printen is dat unieke vormen kunnen worden geprint zonder extra malkosten. Dit was het beginpunt van de ontwerpexperimenten die leidden tot de Green Façade.

Door de suggestie van architect George de Witte van De Witte van der Heijden is een structuur gecreëerd voor de binnentuin van het zorggebouw van Stepping Stones Enschede. Het basisontwerp is ontwikkeld door Iman Hadzhivalcheva (Saxion) als onderdeel van haar bachelorscriptie over toepassingen van 3D betonprinten en de implementatie van planten in betonconstructies. Het ontwerp is later verbeterd tijdens haar werk als onderzoeker bij het Saxion Lectoraat Industrial Design onder projectmanagement van Ivo Vrooijink. 


Het definitieve ontwerp is gemaakt via parametrische modellering waarbij elk stuk een unieke vorm heeft gekregen. Elk elelement past op een pallet (eenvoudiger transport) en kan, met een gewicht van minder dan 50 kg, door twee personen worden opgebouwd door de stukken eenvoudig op elkaar te stapelen. De 50 unieke elementen zijn door Vertico geprint met een grote ABB-robot en een portaal van Rohaco. De Façade weegt ongeveer 2,5 ton en transport en installatie zijn uitgevoerd door Trebbe.

 

partners

De Green Façade is de eerste 3D geprint betonnen constructie in Twente die tot stand is gekomen door een studie van/samenwerking tussen Saxion Industrial Design Research Group, De Witte van der Heijden Architecten, Vertico Large Scale 3D printing en Trebbe. 

Dit project is financieel mogelijk gemaakt door Regie-orgaan SIA en Booosting vervulde in deze studie de disseminatierol. Op 19 december 2018 organiseerden wij de activiteit 3D Betonprinten, waarmee dit RAAK-MKB project Konkreet werd afgerond.

Saxion Lectoraat Industrial Design Karin van Beurden, hoofdlector 
SIA
De Witte van der Heijden Architecten George de Witte, architect
Vertico 3D printen op schaal
Trebbe constructie

 

meer info

film Twente's 1e 3D betongeprinte façade (3:12)

booosting activiteit 3D Betonprinten 19 december 2018

ontwikkeling van een 3D betonprinter Saxion 

 

contact

Saxion Lectoraat Industrial Design

Ivo Vrooijink projectleider 

i.b.e.vrooijink@saxion.nl

06 23888 946

 

Iman Hadzhivalcheva: “Het combineren van onderzoek en ontwerp is de beste manier om te leren hoe de kracht van nieuwe technologieën en productietechnieken op een prachtige manier kunnen worden geïmplementeerd.
Ivo Vrooijink: “Bij de ontwikkeling en het plaatsen van de façade was het enthousiasme van alle betrokkenen heel groot. Ik vond het bijzonder om mee te maken hoe heel veel verschillende partijen samen een mooi nieuw product hebben neergezet.”

Al met al een mooie afronding van studie!

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl