Ontvang onze nieuwsbrief:

DGMR zet zingende weg Hongarije op de rit

Zingende weg Hongarije

04 juli 2019: Booosting aangeslotene DGMR ontwierp samen met het Hongaarse markeringsbedrijf Heoscont Kft. de juiste melodielijn, vertaalde deze in een ribbelpatroon op het wegvak en begeleidde de aanleg van een zingende weg.


DGMR zet zingende weg Hongarije op de rit

De eerste proeven zijn onlangs bekeken en beluisterd en zijn zo positief dat ze leiden tot de realisatie van een complete zingende weg. De melodie is op de weg en in de auto goed te horen. Verschillende testribbels en geluidmetingen moeten nu gaan uitwijzen wat de impact is op de omgeving. Op basis hiervan worden de definitieve locatie van de zingende weg en het definitieve ribbelpatroon bepaald en aangebracht op het wegdek.

Muziek 'A67-es út' van de Hongaarse band Republic
Beoogde locatie A67 zuidzijde Balatonmeer richting Kaposvár

DGMR is hiervoor benaderd vanwege haar betrokkenheid bij de zingende weg  Sjongende Wei  in Leeuwarden. DGMR ontwikkelde een theoretisch model, testte het en ontwierp de ribbelpatronen die op het wegdek werden aangebracht. De vertaling van een gedeelte van het Friese volkslied naar het juiste ribbelpatroon op de weg was een succes!

Video Sjongende Wei (4:14)


Niemand had ervaring met de geluidproductie en geluidbeleving van een zingende weg. Vooraf zijn berekeningen gemaakt, maar de gangbare modellen kunnen de belevingswaarde, en daarmee het risico op overlast, niet voorspellen. Op verzoek van de omwonenden verwijderde de provincie de ribbelpatronen weer. DGMR beschikt nu over de kennis om elke gewenste melodie te vertalen naar een ribbelpatroon dat op een wegvak kan worden gerealiseerd.

 

contact

Erik-Jan van Pelt

communicatieadviseur

088 3467540

evp@dgmr.nl

 

Frank Jakobs
Adviseur duurzaamheid en gezondheid
06 2292 8593

jb@dgmr.nl

 

 

 

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2456 0127 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl