Ontvang onze nieuwsbrief:

mOOOi mijns inziens #9: Het is moooi geweest!

01 augustus 1995: De rubriek mOOOi, mijns inziens heeft als motto: inspireer de lezer met een commentaar, een belijdenis haast, waarin mooi de hoofdrol speelt uiteraard binnen het kader van het aandachtsveld van Booosting. Een onbezonnen moment en je zegt ja en wordt vervolgens in stilte gepijnigd met de vraag wat echt mooi is. Deze mOOOi is van scheidend Booosting coördinator Anneke van Dijk.


mOOOi mijns inziens #9
Het is moooi geweest!


Menige discussies met mijn vader die aannemer was, waren verhit. Wat moest zijn dochter nou uitrekend bij zo‘n club idioten? ‘Het is net als met de kunst, kind’, was het stokpaardje, ‘daar valt niks te halen’. ‘Architecten, kunstenaars, ontwerpers’, neem dat maar van mij aan, ‘dat zijn idealisten, daar zit de wereld niet op te wachten’. ‘Maar pa’, probeerde ik dan, ‘zonder visionairs en genieën zou de wereld toch somber zijn?’ Maar somber werd hij van het feit dat het dankzij de grote geesten altijd anders moest, en anders betekent duurder en enfin, ik hoef het u, als lezer en dus ingewijde van de Booosting-filosofie, niet uit te leggen.

In het begin van Booosting, zo’n 8 jaar, werd er veel gefilosofeerd. De bouwcatalogus bood de scheppers onvoldoende soelaas en voor eigen ideeën was weinig ruimte. De grote uitdaging lag dan ook in het stimuleren van het ontwikkelen van bouwproducten en de toepassing ervan bij projecten. Geloof me, over de onvrede werden avonden in de kelders van het voormalig onderkomen van Jan Brouwer geouwehoerd. Maar het bleef niet bij rookgordijnen. In vrij korte tijd kregen verhalen ruimte en aandacht. In weer andere kelders werd daadkrachtig gewerkt aan ontwikkelingen. Producenten en toeleveranciers hebben in de jaren de recepturen getoond, terwijl ook de ontwerpers steeds weer inzicht verschaffen in de achtergronden en gedachten van hungewenste resultaten. In de wandelgangen van huidige activiteiten schieten de mensen elkaar aan om van elkaars ideeën en mogelijkheden te profiteren. In plaats van de eeuwige beperkingen, liggen de kansen open. Booosting in 1995 staat als een huis. Meer dan 70 bedrijven scharen zich achter de doelstelling zodat Booosting zelfstandig en onafhankelijk kan opereren. Het gaat zelfs zo ver dat er door de overheid geld beschikbaar is gesteld voor bijzondere projecten om de technologie-overdracht in de bouw te stimuleren. Reden tot grote opgewektheid dus in mijn ogen.


Booosting verkeert in een gelukzalige positie. De telefoon rinkelt en de computer zit vol met bytes van talloze plannen, brieven en documenten. Professionalisering zou je haast zeggen, het moment is daar. In het bestuur wordt gediscussieerd over de voor- en achterkamer. Een voorkamer als portaal van reguliere activiteiten en een achterkamer die ruimte beidt aan ideeën. Die gedachte heeft me gestimuleerd. In de afgelopen jaren heb ik de uitzonderlijke positie mogen genieten om ideeën en plannen van bestuur en geestelijk vaders om te zetten in diverse activiteiten. Als je continu bezig bent met de gedachten en ideeën van anderen, van kunstenaars, ontwerpers, architecten en ondernemers, dan ontkom je er niet aan om op een gegeven moment ruimte te geven aan het ontwikkelen van je eigen ideeën. En jawel, dat moment is daar.

Ik heb tijdens het werk van de afgelopen jaren van de zogenoemde ‘idioten’ genoten. Ik ben het nog steeds grondig oneens met mijn vader. Maar over dat proces hebben tallozen al boeken volgeschreven. Dit is dan ook niet het moment van afscheid zoals hij dat het liefst gezien zou hebben. De komende tijd zal ik nog zijdelings betrokken blijven. Nu is het tijd voor verandering en ontwikkeling: regeren en vooruitzien. Het moment is daar: het is moooi geweest!

Anneke van Dijk

 

Deze mOOOi mijns inziens is verschenen in de
Booosting Nieuwsbrief #29 van augustus 1995.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl