01 januari 2002: Booosting voorzitter Jos Lichtenberg, directeur van Buro A+ buro voor bouwproductontwikkeling te Roermond, met zijn 27e bedrijfskundige bijdrage over productontwikkeling.
Productontwikkeling rubriek 27
Persoonlijk wonen als drive voor de intrede van marketing in de bouw
Marketing is nog een stiefkindje in de bouw. Naast de al jaren bediscussieerde overheidsbemoeienis waarschijnlijk ook mede omdat de consument nog geen invloed heeft op de bouw van zijn eigen woning. De bouw is een overwegend kille wereld, waarin producten nog B2, D30, pu-80 of HR++ heten. Het lijkt wel of de emotie met betrekking tot bouwproducten nog uitgevonden moet worden. In de consumentenmarkt bedient men zich al een eeuw van marketingtechnieken, maar daar is dan ook sprake van een (nagenoeg) vrije markteconomie. Hoewel de winnaars hier weer een bescherming (monopolie) lijken na te streven (bijvoorbeeld MicroSoft en het hieronder besproken Coca Cola).
The Coca-Cola Company was een voorloper op toegepaste consumentenmarketing. Was Coca-Cola eind 19e eeuw ook nog een aanbod product (schilden met ‘Sold here’). In 1929 introduceerde Coca-Cola de eerste koelkast. Een met ijs gevulde kist werd geplaatst bij tankstations, waar dorstige weggebruikers kennis maakten met Coca-Cola (Ice Cold). Toen de koelkast in de 30-er jaren in het huishouden zijn intrede deed, kwam Coca-Cola met de zogenaamde six-pack op de markt. Zes flesjes in een kartonnen verpakking, die de consument gemakkelijk uit de winkel mee kon nemen en thuis in de koelkast kon zetten. Omdat de seizoensinvloeden bij Coca-Cola groot waren en men de omzet wilde verhogen werd de consument vervolgens bijgebracht dat dorst niet exclusief voor de zomer is. “Always Coca-Cola” is een bekende slogan. De personificatie van Santa Claus (dikke kerstman met rood pak en brede riem) is door Coca-Cola in de 30-er jaren gecreëerd om het product ook in de winter een plaats te geven. Ook werd de omzet vergroot door te communiceren dat Coca-Cola voor het hele gezin was en dat je op allerlei momenten Coca-Cola kon drinken. “The pause that refreshes” was een van de oneliners.
Coca-Cola is steeds meer in de gevoelswereld van de consument binnengedrongen dit tegenover de in de bouw gangbare rechttoe rechtaan aanbodcommunicatie. Bekende slogans als “Sign of good taste” en “Things go better with Coca-Cola” zijn daarvan een exponent.
Natuurlijk komt de tijd, dat we consumenten massaal een behoefte aan een tweede huis gaan aanpraten, we gaan ze verleiden tot grotere woningen met meer comfort, we gaan ze vertellen welke keuze opties mogelijk zijn. Alleen….Wanneer gebeurt dit al lang verwachte wonder?
Remkes heeft de sleutel in handen. Gewoon net even meer bouwgrond uitgeven dan dat er vraag is. Moet je eens kijken hoe er dan om de consument wordt gestreden. Prikken we en passant een economisch luchtballonnetje door en wordt het misschien toch nog een vrije markteconomie.
Het zullen wel overwegend andere aanbieders zijn die er dan in zullen slagen de consument te verleiden. Veel huidige ontwikkelaars zijn immers te zeer gewend geraakt aan financiële gemakzucht en zullen blijken niet tijdig de cultuuromslag te kunnen maken. Bij IKEA en V&D hebben ze bijvoorbeeld veel meer verstand van hoe de consument in elkaar zit.
Laat het maar gebeuren.
Jos Lichtenberg
Voorzitter Booosting
Directeur Buro A+ buro voor bouwproductontwikkeling
Deze rubriek is verschenen in Booosting nieuwsbrief #65
Totaaloverzicht rubriek Produktontwikkeling