Ontvang onze nieuwsbrief:

Productontwikkeling rubriek 23 Een voorbeeld van Demontabel bouwen: vast en toch ook los

Cover Booosting Special Produktontwikeling
Jos Lichtenberg Het demonteren van de vloerplaat (bron: Jos Lichtenberg) Het demonteren van de vloerplaat (bron: Jos Lichtenberg)

01 april 2001: Booosting voorzitter Jos Lichtenberg, directeur van Buro A+ buro voor bouwproductontwikkeling te Roermond, met zijn 23e bedrijfskundige bijdrage over productontwikkeling.


Productontwikkeling rubriek 23
Een voorbeeld van Demontabel bouwen: vast en toch ook los

In deze rubriek is al vaak wat gezegd over ontwikkelingen, die min of meer planmatig tot stand komen. Soms komen de innovaties echter ook gewoon voorbij. Dit keer een voorbeeld daarvan. Is er bij een voorbijkomend idee sprake van een toevalstreffer? Absoluut niet, is mijn stelling. Door je als innovatieve partij in de markt op te stellen ga je als een magneet werken op alles wat nieuw is. Deels omdat derden je gaan opzoeken, echter ook omdat je de toepassingsmogelijkheden van ideeën op waarde weet te schatten. Het vertrekpunt is immers altijd dat met het idee een probleem opgelost moet kunnen worden. Door marktkennis ben je in staat om problemen te signaleren.


Het voorbeeld dat hier wordt aangehaald is een antwoord op de vraag naar IFD bouwen. Aan de vloer wordt in de bouw vaak een stabiliteitsfunctie (schijfwerking) toegekend. Dit lijkt strijdig met de demontabiliteit, totdat Jürgen Houben van H4D zich bij ons meldde met een idee, waarvoor octrooi is verleend en waarvoor hij toepassingen in de markt zocht. A+ is samen met H4D nu op zoek naar strategische partners voor de verdere ontwikkeling en het vermarkten van het idee.

Het systeem biedt de mogelijkheid om demontabel te bouwen met steenachtige vloeren, waardoor dezelfde belevingswaarde ontstaat als bij traditionele niet demontabele gebouwen. Daarbij kan worden gedacht aan tijdelijke voorzieningen voor supermarkten, gezondheidscentra, schoolgebouwen, etc.

In de hoeken van de geprefabriceerde vloerplaten wordt een stalen conusvormige beker gestort. In deze conus wordt op de bouwplaats een onthechtende tussenlaag aangebracht, waarna de conus wordt volgegoten met krimparme mortel. Vervolgens wordt een koppelplaat, bestaande uit een stalen plaat met deuvels, in de specie gedreven. De maat van de bekers is dermate ruim, dat de gebruikelijke bouwtoleranties gemakkelijk kunnen worden opgevangen. De deuvels zijn tevens voorzien van een onthechter. De koppelplaat wordt geborgd met een moer. Nadat de mortel is uitgehard, zijn de vloerplaten aan elkaar gekoppeld via de koppelplaat. Bij het demonteren dient de moer los te worden gedraaid, waarna de plaat met mortelconussen uit de bekers wordt gelicht. De mortelconussen worden van de stekken verwijderd en zijn afval.

Jos Lichtenberg

Voorzitter Booosting
Directeur Buro A+ buro voor bouwproductontwikkeling

Deze rubriek is verschenen in Booosting nieuwsbrief #61

Totaaloverzicht rubriek Produktontwikkeling

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl